U trendu

Ulazak u novo

Dobar deo američkih komedija ide u prilog tome da su venčanja najposebniji deo naših života. Neretko tako i bude, s tim što se devojačke i momačke večeri tu i tamo razlikuju. Ipak, suštinske scene su uvek iste. Pijanke bez kraja i konca, raspojasanost; na neki način sve deluje kao povratak u divlje tinejdžerske dane. To je doba apsolutne slobode. Vaše je sve što poželite, onoliko koliko želite, a vi još uvek pripadate samo sebi. Neretko se na pomenutim partijima najboljem prijatelju priređuje „poslednji“ nezaboravan seks, a za tu priliku drugovi se pobrinu za vanserijski dobar „komad“.
U redu, ovo poslednje može da deluje prilično šovinistički, ali pričali smo o banalnosti s kojom se venčanja predstavljaju u komedijama, tako da bi upotreba bilo kog drugog termina definitivno promašila temu. Svejedno, baveći se fabulom koja se kao takva ponavlja i u realnom životu, nemoguće je ne primetiti njene ritualne komponente utemeljene na uverenju da brak predstavlja svojevrsni oproštaj od slobode, ulazak u život s drugačijim pravilima, čak pristajanje na novi poredak koji podrazumeva određena ograničenja. Vrlo je važno da sada napravimo krupan korak u prošlost, gde reč „poredak“ igra važnu ulogu. Ako se zadubimo u antropologiju drevnih rituala povezanih s danom venčanja, posebno u ruralnim sredinama, sve ukazuje na pristanak ili na nepristajanje na nova pravila.
I preskakanje praga, na šta je nevesta obavezna prilikom ulaska u kuću budućeg supruga, i ceo korpus drugih običaja. Naime, budući da se, po starom verovanju, ispod praga nalaze duše predaka, nevesta će, ukoliko ga preskoči, pokazati poštovanje prema njima i time se obavezati na pokornost u kući u koju ulazi. Ukoliko ga pak namerno zgazi, to znači da im objavljuje rat i da će uspostaviti sopstvena pravila. Vrlo je interesantno, budući da se ovakvi običaji ne primenjuju u urbanim sredinama, da u našem ponašanju ipak postoji nekakav daleki odjek drevnih, nasleđenih verovanja. I možda je u tome ključ tog obavezivanja na svadbeno preterivanje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)