U trendu

Usavršite sreću (3)

Kada bi čovek provodio sve vreme u stalnom oprezu, vrlo je verovatno da nikada ne bi ni izašao iz kreveta. Zato nas je evolucija opremila i nečim što se da opisati kao pozitivni pristup, koji nas istovremeno ohrabruje da priđemo a da se ne povlačimo. To nam omogućava da pozovemo devojku na sastanak, da konkurišemo za bolji posao ili da se u prepunom kafiću proguramo do šanka. Svako ljudsko biće ima specifičan emocionalni sklop – sklonost ka akciji ili ka povlačenju – koji mu je svojstven. Međutim, taj emocionalni sklop je nešto što može da se promeni ako se za to ukaže potreba.

Ukoliko ste poznavali one koji uvek burno reaguju na prvu loptu, onda ste verovatno upoznali i one koji su se ranije tako ponašali, ali sada to više ne rade. Umesto da planu, zapitaju se zašto ih nešto nervira i zatim odluče šta će dalje da urade. Nije to neki veliki unutrašnji dijalog, sve to traje svega nekoliko delotvornih sekundi. Zbog toga se pozitivan pristup smatra prvim korakom ka sreći. Svi dokazi upućuju na to da ako brinemo o umu na isti način kao i o telu, pozitivne emocije poput velikodušnosti, sreće ili saosećanja mogu da se uvežbaju. To su veštine, a ne date karakteristike.

Najjednostavniji način za pronalaženje sreće jeste taj da se u što većoj meri povezujete s drugim ljudima, emotivno, poslovno ili prijateljski. Treba imati na umu i to da najveći broj žena svaki stres i svaku nesreću koja ih obuzme najradije otklanja seksom. Zato neka bude – vodite ljubav s njom, a onda je ispratite na posao (što se veoma nisko kotira na listi ženskih prioriteta) s velikim osmehom na licu. Iz sveta proučavanja sreće ovo je možda i najbolji praktičan savet kako za vašu tako i za njenu sreću. Naša sreća stalno zavisi od drugih ljudi i od prirode naših odnosa s njima. Imajući to u vidu, nema nijednog razloga da ne zadržite osmeh na licu čak i u najnezgodnijim situacijama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.