U trendu

Uticaj stresa

Bez obzira na to da li ste srednje visine i proporcionalne građe, ili imate višak kilograma, ili ste mršavi i krhke građe – stres je vaš stalni pratilac. On je uvek tu, a najčešće nas vreba tamo gde ga najmanje očekujemo. Možda se rekreirate jednom ili dva puta nedeljno, možda jednom u dve nedelje, jer za više nemate vremena, možda i jednom u mesec dana pošto ne osećate potrebu za više kondicije, ali prava mera sporta kojom ćete sprečiti stres ne postoji. Zdravim životom možemo da umanjimo stres, ali ne i da ga u potpunosti otklonimo.
Najbolje je ako spadate u onu grupu ljudi koje je teško izbaciti iz takta. To znači da uvek ili gotovo uvek imate samokontrolu. Planiranje na vreme – to je ono što treba negovati. Ne treba mnogo gubiti živce na postavljanje kratkih rokova ili na neodgovorne ljude. Oni oduvek postoje, kao i stres. Bolje je da u situacijama koje vam „isteruju osigurače“ pojedete nešto slatko što će vam povratiti koncentraciju nego da gubite vreme nervirajući se zbog tuđih propusta. Ako samo malo ne povedete računa, postaćete malodušni, neodlučni i stalno umorni, čak i onda kada uspete dobro da se naspavate. Šta onda sledi? Svađa s najbližima ili presija na poslu. A trebalo bi da vam najbliži budu oaza mira, a posao koji radite čisto ispunjenje. Stres nas vodi ka melanholiji i depresiji, a to je put kojim ne treba polaziti.
Tako dolazimo do zaključka da sami sebi namećemo brz ritam života i rada. Postavljamo visoke ciljeve, što jeste dobro, ali ne i ukoliko su oni iracionalno visoko postavljeni. Poslednja stvar koja nam je u životu potrebna jeste napet, iscrpljen i slab organizam. Takvi nismo u stanju da se borimo ni za sebe ni za svoje ideale. I onda se pitamo da li stres utiče na nas? Već i samo postavljanje tog pitanja crpi našu snagu. Umesto da se pitamo, treba da se suočimo sa stresom i pobedimo ga.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.