Uvek iste greške (1)

Pojedine osobe stalno ponavljaju životne priče, bez obzira na to da li je reč o sentimentalnom ili profesionalnom planu. Sistematski se zaljubljuju u isti tip ličnosti, na poslu uvek imaju istu vrstu sukoba, napuštaju partnere iz istih razloga, imaju osećaj da su pretplaćeni na iste greške, kao da stalno gledaju isti film. Žive po diktatu ponavljanja, ne shvatajući da je na njima samima da promene takav scenario.

Nije retka situacija da takve osobe, kada se osvrnu na svoj život, imaju utisak da im je takva sudbina bila određena i da je bilo nemoguće promeniti je. Međutim, nema razgovora o sudbini – sudbina je izgovor za budale, kao i zla sreća ili fatalnost. Ništa nije nemoguće promeniti! Pisac naših životnih priča nije usud (ili nazovite to kojim god hoćete imenom) već naša ličnost. Život koji teče u začaranom krugu počiva na greškama interpretacije i promašenih izbora koji su u vezi s vaspitanjem, usvojenim ili prihvaćenim životnim stilom. Na primer, osoba koja je zatvorena povlači se u svim okolnostima i zato ne napreduje na profesionalnom planu. Kolerične ličnosti, u koje se ubrajaju i perfekcionisti, izgubiće svoju hladnokrvnost kada im je najpotrebnija. U težnji da sve uradi savršeno, takvu ličnost preplavljuje strepnja da neće uspeti. I zaista, perfekcionista ne uspeva da savlada sve profesionalne teškoće i greši. Postavlja se pitanje kako ne upasti u spiralu poraza posle niza neuspeha i loših iskustava?

Prvo treba otkriti strategije promene. To podrazumeva da se najpre razgradi proživljeni scenario i sagradi drugi, koji je oslobađajući i koji otvara viziju budućnosti posle nemilog događaja. Ukoliko u tome ne uspete sami, možete potražiti pomoć prijatelja ili bliskih osoba, a na kraju krajeva, uvek postoji mogućnost lekarske terapije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.