Uvek iste greške (2)

Egzistencija s više smisla – ko bar jednom u životu nije poželeo nešto slično? Čak i kada se ponavljaju, događaji nisu sudbinski predodređeni i nemojte dopustiti sebi da pokleknete. Stavite svoje sumnje u zagrade i hrabro koračajte napred. Mnogi uspešni ljudi tako rade. Samo treba da se oslobodite uzroka ponavljanja neuspeha.

Prvi korak uvek predstavlja utvrđivanje problema. Da bi se to postiglo, mora se razmisliti o sebi i spoznati kako se priča neuspeha stvarala. Zapitajte se šta se sve ponavlja u vašem životu, zbog čega se sve to događa, i da li je to vaše uobičajeno ponašanje. Ako vam je teško da odgovorite na to pitanje, stavite se u kožu privatnog detektiva koji istražuje vaš život i proniknite u to šta vam predstavlja problem.

Druga etapa počinje kad ste problem jasno definisali. Tada treba zamisliti put promene i sva moguća rešenja. Pri tom treba poštovati pravilo: koliko god vi dali mašti na volju, važno je da nađete maksimalan broj rešenja. Samo bez cenzure maštovitosti – ona dolazi u obzir kasnije, kada budete rezimirali rezultate.

Treća etapa je sagledavanje ciljeva. Posmatrajte svoje predloge pod lupom, odmerite njihove prednosti i mane na duži ili kraći rok, uz procenu vremena, novca i osećanja. U svetlosti svojih razmišljanja izaberite rešenje koje će vam privući najviše pažnje.

U četvrtoj etapi usredsredite se na ciljeve u skladu s vašim mogućnostima. Ništa nije tako sputavajuće kao postavljanje prevelikog cilja. Kada se modifikuje san, promena može da bude lako ostvarljiva.

Zatim na red dolazi vrednovanje rezultata. Izmerite rezultate svojih postupaka u funkciji ciljeva, koncentrišite se na pozitivne tačke koje je neka promena stvorila i uživajte u novom početku. Važno je samo da dokažete sebi da potpuno upravljate svojim životom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.