Uživajte u prolećnim promenama

U proleće naš organizam automatski postaje svestan toga da je na redu najuzbudljivije godišnje doba, koje utiče i na naše zdravlje. Jači intenzitet svetlosti deluje podsticajno na naše telo, rastu apetit i žeđ. Pod uticajem jače svetlosti raste broj "optimističnih" hormonalnih sokova koji u našem telu stvaraju osećaj vitalnosti i nove energije. Kako je moguće da proleće toliko utiče na nas?
Sunčeva svetlost u ljudskom organizmu izaziva prijatne promene koje na biološkom nivou jačaju naše kosti, a kako dani postaju duži, tako se luči i sve veća koncentracija kortizola, hormona koji pozitivno utiče na našu kreativnost. Možda ćete upravo ovih dana osetiti neodoljivu potrebu za umetničkim stvaranjem. Lepo vreme nas istovremeno mami da izađemo u prirodu i da što više vremena provodimo na svežem vazduhu.
Zaokupljeni mnogobrojnim spoljnim stimulansima, lakše se odvikavamo od pušenja, koje u velikoj meri ugrožava naše zdravlje. Pored toga, proleće deluje kao pozitivan motivator i pravi je trenutak za započinjanje dodatne brige o svom telu. S dolaskom proleća na trpezu stižu i namirnice koje čiste organizam. Uživajte u zelenoj salati, spanaću, mladom luku, rotkvicama… Priroda se budi i njena sveža zelena boja pozitivno deluje na organizam. Uspostavlja se harmonija u telu, nema zimskih depresija, popravlja se raspoloženje.
Nažalost, ima i onih koji loše podnose prolećne promene i kojima smeta pojačana svetlost, povišena temperatura i vlaga. Takve osobe su stalno umorne, neraspoložene, koncentracija im je na minimumu, muči ih nesanica i gubitak apetita. Međutim, takva stanja traju samo nekoliko dana dok se organizam ne navikne na nove uslove i dok se na njih sasvim ne adaptira. Prepustite se šetnjama i fizičkim aktivnostima i trudite se da održavate fiksni dnevni raspored, kako za ustajanje i uzimanje obroka, tako i za odlazak na počinak.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.