U trendu

Vaš najbolji prijatelj

Ako ste mislili da će ovaj članak biti posvećen muškarcima koji „svog vršnjaka“ smatraju svojim najboljim prijateljem, prevarili ste se. Bez obzira na to koliko se vremena menjaju, neke izreke ostaju iste na svim meridijanima.

Pas je čovekov najbolji prijatelj. Zbog čega? Zbog toga što vas bezuslovno voli, zbog toga što želi da mu budete pravi gazda, zbog toga što ćete se vezati za njega onako kako niste ni zamišljali. Ali, vodite računa – činjenica da ste vi gospodar ne treba da izazove strah. Dominacijom treba da se stekne poštovanje i lojalnost. Kada se ne ponaša lepo, grdite ga strogim glasom i gledajte ga u oči. Preskočite nagle pokrete, vikanje i udaranje. Vi prvi treba da pokažete ljubav.

Međutim, treba imati na umu to da dominantnu ulogu možete izgubiti onda kada se najmanje nadate. Na primer, ulazna vrata – pravi vođa ulazi prvi. Ako dozvolite svom psu da trčkara ispred vas, bićete degradirani u podređenog. Kada idete u šetnju, držite psa uz sebe i sami kontrolišite kada treba da stane. Ako ste novajlija u ovoj disciplini, počnite kratkim šetnjama (samo nekoliko koraka) i koristite hranu da biste ga nagradili.

Kada dođe vreme za klopu, za psa je važno i ko prvi jede. Uvek vi jedite prvi, a onda nahranite prijatelja. To će poslati jasnu poruku – ja gospodar, ti pas. Što se tiče nagrađivanja za lepo ponašanje, nagrađujte ga ako zasluži. Ali, ako ne budete dosledni i jasni, napravićete konfuziju u glavi svog psa. Nemojte mu dati ništa za džabe. I, što je najvažnije, neka sedi ispred vas dok mu dajete nagradu. Uvek mu ispravljajte greške, čak i ako vidite da mu ide dosta dobro. Problem kod većine vlasnika jeste to što koriste komande samo onda kada je to potrebno. Međutim, tada su već izgubili bitku.

Sve ovo važi samo ukoliko ste mudro izabrali svog kućnog ljubimca. Ako nemate uslova da držite psa, nemojte ga imati. Uzmete li pogrešnog psa, očekuju vas godine frustracije i posla. Imajte na umu da ste želeli da dobijete kućnog ljubimca koji će vam biti prijatelj, a ne projekat kojim treba da se bavite uz dodatnu količinu stresa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.