Vi u društvu

Koliko lako vam polazi za rukom da se snađete u potpuno novom okruženju? Kako na vas utiču novi ljudi i kakav utisak vi ostavljate na njih? Ima onih koji čak i ne razmišljaju o tim stvarima, koji se lako prepuštaju komunikaciji s nepoznatima, ali ima i onih koji veoma pažljivo procenjuju svaku svoju reč, kao i svaki pokret ili gest svojih novih sagovornika. Šta se dešava ako vas prijatelj upozna sa svojim novim drugarima?
Toliko vam je pričao o njima da imate utisak da ih donekle već poznajete. Međutim, i tu postoji opasnost da susret ne prođe baš najbolje. Uprkos vašem nastojanju da ih osvojite svojom duhovitošću ili tačnim i preciznim opažanjem, ostali ste izvan kruga poželjnih osoba. Možda ste ipak sami krivi za to? Jasno je da svako od nas želi da ostavi dobar utisak. Tu nema dileme. Kako se pokažete tokom prvog susreta, tako će vas i pamtiti. Zato pokažite da ste prijatna osoba – nasmejano lice uvek je poželjnije od tugaljivog. Novog poznanika uvek gledajte pravo u oči dok razgovarate. Sve drugo smatraće se nepristojnim, a o nesigurnosti da i ne govorimo.
Pripazite na svoj rečnik, jer prostačenje nije nimalo prijatno. Trudite se i da ne glumite sveznalicu. Niko ne voli osobe koje uvek imaju nešto više i bolje da kažu od svojih sagovornika, a posebno ne prilikom upoznavanja. Najgore što možete da uradite prilikom tog prvog susreta jeste to da nekome objasnite kako nema pojma o čemu govori. Čak i ako jeste u pravu, treba da imate dovoljno takta kako sagovornika ne biste u potpunosti okrenuli protiv sebe.
Dakle, ključna stvar je da se uzdržite od preterivanja. Svako preuveličavanje deluje odbijajuće. Rečenicama tipa: "Toliko obaveza imam da nemam vremena ni za šta drugo", ili: "Ja to najbolje znam da uradim, videćeš", na sagovornika ćete ostaviti utisak hvalisave osobe koja nije poželjna u društvu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.