Vikend za porodicu

Danas je sve više bračnih parova koji, bez obzira na to da li imaju decu ili ne, imaju slobodu i u tome kako će iskoristiti svoje slobodno vreme. Već je postalo sasvim uobičajeno da on izlazi sa svojim prijateljima, a ona sa svojim. Takva demokratija ne sme da ugrozi brak i poštovanje partnera. To znači da ćete i dalje sve odluke donositi zajedno. Bilo bi idealno kada biste odlučili da večeri u vreme vikenda posvetite jedno drugom, a ne prijateljima. To važi i za godišnje odmore, ali samo ako se oboje složite u tome.

Moderni očevi nisu više strogi, ali moraju da sačuvaju svoj autoritet. Očevi su model prema kojem se deca razvijaju, pa je zato važno šta ćete reći i kako ćete se ponašati pred decom. Uvek kontrolišite svoje ponašanje. To je najvažnije ako ste razvedeni – pazite šta ćete pričati i pred svojom decom i pred decom svoje nove partnerke.

Izbegnite da pričate ružno o novom dečku svoje bivše supruge ili o bivšem mužu svoje sadašnje žene. Prema bivšim partnerima i partnerkama uvek se treba odnositi sa poštovanjem i treba uvažavati ono što su ranije delili sa osobom koja je sada vama draga. Niko nema prava da blati tuđe lepe trenutke, pa ni vi.

Trudite se da se ni sa kim ne takmičite – to je besmisleno. Utrkivanje ne vodi ničemu osim jačanju tenzije koja vodi ka sigurnoj svađi. Zapamtite da deca neće izdržati i da će sve one ružne reči koje su čule preneti i onima koji ne moraju sve to da znaju, a tada je sukob neminovan.

Suština je da budete mudri i da ne dozvolite da vas ijedna situacija iznervira, posebno ukoliko je tu vaše dete. Deca vrlo pažljivo posmatraju reakcije odraslih i, hteli mi to da priznamo ili ne, ponekad vide mnogo bolje nego odrasli. O njihovim reakcijama morate misliti na vreme kako biste i sebe i njih lišili nepotrebnog stresa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.