Zabrana koride

Ranije je postojala priča da su pravi muškarci toreadori koji se pred okupljenim svetom trijumfalno izlažu opasnosti. Izgleda da je tome došao kraj. Tradicionalne borbe s bikovima zabranjene su u Barseloni, a to bi se moglo proširiti i na celu Kataloniju.

Prvo su gradskim odbornicima Barselone borci za prava životinja podneli peticiju koju je širom Evrope potpisalo 250.000 ljudi, a onda je održano glasanje o zabrani te tradicionalne krvave zabave koja se s Iberijskog poluostrva proširila i na Latinsku Ameriku. Istorijskom odlukom sa 21 glasom „za“ i 15 „protiv“ (uz dva uzdržana) gradski oci glavnog grada Katalonije zabranili su održavanje korida u jedinoj preostaloj areni u Barseloni – La Monumental, gde je godišnje ginulo stotinak bikova.

Borbe s bikovima su tradicionalno popularne u ostatku Španije, ali još od šezdesetih godina prošloga veka u Barseloni nije bilo previše interesovanja za tu zabavu, pa su sve ostale arene pretvorene u sportske centre ili su doživele neku drugu sudbinu. U jedinoj preostaloj areni uglavnom su se okupljali strani turisti, a ne domaći ljubitelji koride. Među anketiranim građanima većina je bila protiv koride, a neki su se zalagali i za oštru zabranu smatrajući takav vid zabave okrutnim i vaspitno štetnim. Na kraju se ispostavilo da mlađa populacija gotovo nikad i nije bila na koridi, te da je takva zabava uopšte ne zanima.

Tome su doprineli i jaki nacionalni osećaji Katalonaca budući da se na zabranu koride gleda kao na još jednu priliku da se istakne različitost od ostatka žitelja Španije, pa je moguće da će u celoj Kataloniji uskoro biti zabranjena ta tradicionalno krvava atrakcija. Šta će biti sa turistima koji žele da vide nešto što je donedavno bilo simbol Španije – same Špance, kako izgleda, i ne zanima previše.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.