Zavisnost od Interneta

Ukoliko volite da istražujete Internet, budite veoma oprezni kako ne biste postali „sajber zavisnik“. Sigurno ste čuli priče o sve glasnijim upozorenjima na novu vrstu toksikomanije bez droge, sličnu kockanju, nekontrolisanoj kupovini i patološkoj opsednutosti radom, koja je samo još jedan oblik gubitka kontrole i može imati ozbiljne posledice (neuspeh u učenju, bračne razmirice i probleme na radnom mestu).

Proteklih desetak godina u mnogim razvijenim zemljama otvorena su čak i posebna lečilišta za ovu modernu bolest zavisnosti, gde svake godine dolazi sve više ljudi koji traže adekvatnu stručnu pomoć. Ipak, za odvikavanje od Interneta potrebno je samo da ojačate svoju moć samokontrole. Tačnije, treba da otkrijete pravu prirodu svog odnosa prema Internetu i količini informacija koje vam on nudi.

Moguće je da konstatujete kako još uvek niste postali zavisnik, ali nije na odmet da budete veoma oprezni i da s vremena na vreme odaberete stvarni svet umesti virtuelnog. Ukoliko ste pak primetili da vam preti ozbiljna opasnost da postanete sajber zavisnik, pokušajte nekako da kontrolišete svoje ponašanje kada se uključite na mrežu. Internet ume snažno da utiče na pojedine ljude, pa pre svakog ulaska na mrežu ne bi bilo loše da tačno odredite koliko ćete vremena provesti na Internetu. To nije sve – pridržavajte se odluke koju donesete inače ona neće imati nikakvog smisla.

Ukoliko ste pak postali apsolutni zavisnik od Interneta i ukoliko je više nego očigledno da je on zauzeo značajno mesto u vašem životu (značajnije od onoga koje ste mislili da mu posvetite), očigledno je da više niste u stanju da se kontrolišete.

Ipak, činjenica da znate da bolujete od nove bolesti zavisnosti može biti prvi dobar korak ka vašem izlečenju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.