U trendu

Zdravlje po svetu

Kada skupimo petlju i bacimo temeljan pogled na svet oko sebe, često čujemo priče o zagađenju prirode, kišnim šumama koje polako ali sigurno nestaju, o problemima koji se javljaju na globalnom nivou. S druge strane, ne grešimo ni ako kažemo da čitav svet na neki sebi svojstven način može da se posmatra kao jedan veliki medicinski orman. Sve kulture i zemlje imaju specijalizovane vrste kućnih lekova, tradicionalnih tretmana i narodnih metoda za lečenje koji se na različite načine koriste u borbi protiv raznih bolesti. Tačno je da neke od ovih kultura još uvek nisu otkrile kućnu kanalizaciju, ali imaju različite vrste travki koje mogu da donesu trenutno izlečenje. I to je na neki način pravdena raspodela, zar ne?
Španci uopšte nisu naivni. Oni vrlo dobro znaju da odspavati posle podne znači umanjiti mogućnost infarkta. Kada vas sledeći put šef nađe sklupčanog u prostoriji za prijem, ukažite mu na tu mudrost. Širom poznata popodnevna dremka u Španiji – sijesta (a i u većini zemalja zapadne Evrope) verovatno je jedan od razloga zašto Španci mnogo manje pate od bolesti srca. To bi trebalo da nam bude dovoljan razlog. Niko ne treba da viče na vas kada vas uhvati u popodnevnom dremežu. A kada imaju problema sa štucanjem, Norvežani nekoliko puta protrljaju kockicu leda o Adamovu jabučicu. Hladnoća zasmeta i prouzrokuje reakciju u našem mozgu koja dovodi do prestanka štucanja. Kakav koristan savet sa dalekog severa. A ako želite da živite što duže, pijte što više jogurta i nadživećete sve. Tako bar tvrde Abhasci, koji žive u turskim planinama. Trebalo bi im verovati, poznati su po svojoj dugovečnosti. Jogurt olakšava i tegobe u toku starenja.
Na kraju nekoliko drevnih saveta iz Kine. Jedite kikiriki i videćete bolje pošto je on bogat vitaminom B, koji je vitalan za funkcionisanje očnih nerava. A kada zbog svakodnevnih problema osetite glavobolju, zagrejanim rukama kružnim pokretima protrljajte deo oko očnih jabučica kako biste opustili lobanju. Možda će vas ljudi malo čudnije posmatrati dok to radite, ali ako vredi za Kineze, što ne bi moglo i za vas?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar