U trendu

Zdravlje pod kontrolom

Sigurno vam se u životu dešavalo da se na samom kraju nekog posla, kada je preostalo da se stavi još samo poslednja karta na sagrađenu kulu, sve ono što ste mukotrpno pravili jednostavno sruši i upropasti. Da, da, to je onaj deo gde svojim planovima zasmejavate Boga do suza. Tibetanski monasi, kao demonstraciju ove prolaznosti, prave od zrna peska različite mozaike koji se rasipaju na dašku najmanjeg vetra. Ali, mi nismo monasi i sigurno imamo pametnijeg posla u životu. Gledajući istini u oči, čini se da ponekad, koliko god se trudili i vodili računa čak i o najmanjim pojedinostima, to nije nikakva garancija da ćemo na kraju i uspeti u onome što smo zamislili.
Sve ovo važi i kada je naše zdravlje u pitanju. Vežbamo i trudimo se da se hranimo pravilno, ali sve naše dobre namere mogu se okrenuti protiv nas. Dijete koje držimo uzimaju danak našem imunom sistemu, naši omiljeni multivitamini nas guše. U prvom slučaju sve je posledica nedostatka masti, u drugom neumerenog korišćenja omiljenog preparata bez prethodnog iščitavanja sastava. Uzgajanje hrane bez hemijskih sredstava ili pesticida sigurno zvuči zdravo. Ipak, nemojte misliti da neko voće kao što su jagode, mada nisu prskane sredstvima protiv buba, možete da jedete neoprano. Dobro i temeljno pranje tekućom vodom važi za sve voće i povrće. Ljuštenje kore nije potrebno, a prilikom pranja ipak treba povesti računa o tome da se voće ili povrće koje perete ne ugnječi ili ošteti.
A o tome da vaš omiljeni margarin može da bude ozbiljna pretnja srcu govori i krilatica – mažite, ali ne premazujte. Koronarna oboljenja odnose živote stotine hiljada muškaraca širom sveta. Možda je bolje zameniti omiljeni margarin maslinovim uljem. Kad malo bolje razmislimo, čak i vođenje zdravog života može da zauzme napadački stav prema nama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.