U trendu

Životne drame „kralja rokenrola“: U školi nije bio pametan i lep

Za većinu svoje publike Elvis predstavlja pravu ikonu. Osim muzike i glume, njegov privatni život i njegova pojava doneli su mu status najzanimljivije i najmističnije ličnosti 20. veka. Za života postao je simbol Amerike, što je ostao i nakon smrti, a brojna nagađanja oko njegove neverovatne karijere i stalni interes za njegov privatni život pokrenuli su ogromnu turističku i zabavnu industriju.

Elvis Aron Prisli rođen je 8. januara 1935. u mestu Tupelo, na jugu Misisipija u siromašnoj porodici. Elvisov brat blizanac, koji je na svet došao 35 minuta pre njega, umro je za vreme porođaja. Odrastajući kao jedinac, imao je blizak odnos sa oba roditelja, ali je veliku privrženost gajio prema majci. Odrastao je u vrlo pobožnoj porodici koja je redovno odlazila na mise, na kojima je mladi Elvis pronašao svoju prvu muzičku inspiraciju. Već sa deset godina imao je prvi nastup na takmičenju u lokalnoj školi gde je obučen kao kauboj stajao ispred mikrofona. Nekoliko meseci kasnije za rođendan je dobio svoju prvu gitaru, a od rođaka je naučio i prve akorde na njoj.

Da nije bio preterano popularan, pokazuju i zapisi u školskom godišnjaku. Njegove kolege nisu ga smatrali ni preterano pametnim, ni lepim, a kamoli talentovanim. Taj neprimetni crnokosi dečačić samo je jednom skrenuo pažnju na sebe i to kada mu je profesorka muzičkog dala nisku ocenu uz obrazloženje da ne zna da pjeva. Ljuti Elvis sledećeg dana došao je s gitarom na čas i otpjevao tadašnji veliki hit ‘Keep Them Cold Icy Fingers Off Me’. Profesorka je morala da prizna kako je pogrešila, a ocena je bila popravljena.

Pre nego što je napunio 21 godinu, stekao je prvi milion dolara i zaveo prvih sto devojaka. Njegovi prvi singlovi ‘That’s All Right’, ‘Mama’ i ‘Blue Moon Kentucky’ lokalno su bili popularni. Objavljeni su pod okriljem Sun Recordsa u razmaku od po nekoliko meseci, a te pjesme su udarile temelje rokenrolu. Ubrzo su usledili i prvi nastupi u klubovima, a glasine o mladiću čudnog stila i sjajnog glasa sa neobičnim pokretima na sceni proširile su se Amerikom. Godine 1956. objavio je svoj debitantski album ‘Elvis Presley’ koji je prodat u više miliona primjeraka i svima je postalo jasno da je zvezda rođena. Novine su tada pisale da su nakon jednog njegovog koncerta lokalni dušebrižnici poslali pismo FBI- ju u kojem se navodi da je Elvis velika opasnost za Ameriku jer svojim ponašanjem na sceni izaziva seksualnu strast kod mladih devojaka. Uprkos tome, Elvis je i dalje koristio svoj glas, gitaru, a najviše svoje kukove kako bi obožavateljke doveo do ludila. Kupio je ogromnu palatu u Memfisu, koju je nazvao Grejslend. Ova vila je sada mesto koje posećuju obožavaoci njegovog lika i dela.

Najverovatnije je zbog siromašnog detinjstva imalo sklonost megalomaniji. Nikada nije kupio jedan automobil, nego bi uvek kupovao njih desetak odjednom. Nikada nije zaboravio šta znači živeti u nemaštini pa je pomagao drugima. Njegova karijera prekinuta je 1958. kada je regrutovan za odsluženje vojnog roka u Nemačkoj na dve godine. Tamo je upoznao mladu djevojku Prisilu koja mu je postala žena. Ona je tada imala samo četrnaest godina. Venčali su se kada je napunila dvadeset jednu godinu. Prisila je ostala trudna tokom medenog meseca i tačno devet meseci kasnije rodila se Liza Mari. Dok je bio u vojsci, Elvisu je umrla majka i on od tog trenutka više nikada nije bio isti. Počeo je da uzima tablete za spavanje. Nakon povratka iz vojske 1960. njegov menadžer je potpisao ugovor u Holivudu po kojem je Elvis bio dužan da svake godine snimi po tri filma. Prestao je da nastupa i u potpunosti se posvetio filmovima. Snimio je preko trideset filmova, uglavnom mjuzikla.

Zavisnost od lekova, nezadovoljstvo i bračni problemi, rezultovali su lošim koncertima. Kap koja je prelila čašu bio je definitivan razlaz sa suprugom Prisilom, koja je njihovu kćerku odvela sa sobom. Razveli su se 1972. godine. Ovaj prelomni trenutak označio je početak definitivnog prepuštanja sudbini i drogama. Bez prestanka je uzimao sedative, antidepresive i tablete za spavanje. Ponekad bi toliko konzumirao sedative da je jedva disao. Koncerti su mu bili prave katastrofe, ponekad je morao da čita reči pesama sa table koju su mu držali asistenti.

Poslednji javni nastup imao je 26. juna 1977. godine u Indijanapolisu, a 16. avgusta iste godine je pronađen mrtav na podu kupatila, prenosi Avaz.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.