Jamajka – karipski raj

Ako je i vama već dosta kišnog vremena i imate priliku da otputujete, ako nikako drugačije, a ono bar u mislima, onda je Jamajka pravi izbor. Ostrvskoj državi u Karipskom moru poznatoj po suncu, tirkiznoplavom moru i brojnim prelepim plažama, kao i Bobu Marliju, gotovo da niko ne može da odoli. Ime joj potiče od imena Xamayca. Tako su je nazvali narodi Arawac i Taino, koji su tamo bili prvi stanovnici. Ovi narodi su mirno živeli na ostrvu stotinama godina, sve do dolaska Španaca u šesnaestom veku. U prevodu, to ime znači „zemlja šume i vode“. Na Jamajci se nalazi čak šest planinskih venaca, 120 reka i mnogobrojni izvori. Najviši vrh ostrva je Blue Mountain (2.256 metara).

Jamajka je ostrvska država Velikih Antila. Maksimalna dužina ostrva je 234 km, a širina oko 80 km. Ima 2,4 miliona stanovnika raznih nacija: crnci, mulati, Evropljani… Potomaka prvobitnih stanovnika ostrva danas ima manje od jedan odsto, jer su nakon dolazaka Španaca brzo izumrli od bolesti koje su doneli mornari ili od robovanja na koje su bili prisiljeni. Oko tri četvrtine stanovništva je hrišćanske veroispovesti, a ostatak čine pripadnici različitih religija, uključujući i rastafarijanstvo. Iako razna rastafarijanska obeležja privlače brojne turiste i donose ovom ostrvu veliku zaradu, jamajkansko društvo ga ne prihvata najbolje. Stanovništvo se bavi turizmom, ali uz to i poljoprivredom i rudarstvom. Nema nikakvih većih životinja, osim reptila u unutrašnjosti. Klima je tropska, kišna sezona traje od aprila do oktobra.

Foto: Nalbright/Pixabay.com
Foto: Nalbright/Pixabay.com

Glavni grad je Kingston, poznat po izvozu šećera, banana, kakaoa, kafe, ali i vrlo visokoj stopi kriminala. Ukoliko vam je potreban odmor od svega, Port Antonio je za vas najbolji izbor i jedno od najlepših mesta u celom svetu; na svakoga ostavi poseban utisak. Specifičan je po cvrkutu ptica i tropskoj vegetaciji. Ali, ako za vas pravi odmor predstavljaju noćni život i izlasci, onda je za vas turistički centar Negril, u kojem je mnoštvo hotela i klubova. Za one koji mogu da priušte malo luksuzniji odmor najbolja je zona Montego Beja. Svi hoteli na ovom području vrhunski su opremljeni, sa sobama iz kojih se pruža predivan pogled i mnoštvom drugih zanimljivih sadržaja kao što su fitnes, spa, masaža. Najpoznatija tradicionalna jamajkanska jela su voće ackee, kao i usoljena riba. Led s voćnim sirupom je desert koji obavezno morate probati. Od pića su poznati kafa sa Blue Mountain-a, kokosov sok i tradicionalni rum.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.