U trendu

Ovo je raj koji se nudi ostatku sveta

Kada je kapetan Džejms Kuk otkrio ovaj predivni arhipelag, koji je prvobitno bio nazvan Sendvička ostrva, nije ni mogao da sanja kakav raj je ponudio ostatku sveta. Havaji, koji čine skup vulkanskih ostrva, svojom klimom i ljubaznim stanovništvom godišnje privuku hiljade gostiju sa svih strana sveta. Danas su Havaji pedeseta država u sastavu Sjedinjenih Američkih Država, a glavno ostvro arhipelaga je Veliko ostrvo, koje je ujedno i najveće od osam ostrva koja čine Havajski arhipelag. Glavni grad ostrva je Hilo.

Nekada naseljen pretežno ribarima i farmerima, danas je univerzitetski i administrativni centar Havaja. Drugi grad po veličini je Kona, koji je poznat po proizvodnji kafe. Samo ostrvo je, kao i ostalih sedam, vulkanskog porekla. Zbog klime, floru čine pretežno tropske šume.

Veliko ostrvo nekada je bilo prestonica kralja Kamehameha Velikog, koji je i ujedinio ceo arhipelag u jednu zemlju i kome Havaji duguju ime, jer su nazvani po ostrvu na kome je kralj rođen. Na ostrvu se nalazi pet vulkana, što je i razumljivo, jer su i sama ostrva nastala vulkanskim delovanjem. Ti vulkani su: Kohala – najstariji i ugašen vulkan, Mauna Kea – uspavani vulkan, ujedno i najviši na svetu, Hualalai – vulkan koji miruje, Mauna Loa – najveći aktivni vulkan na svetu, Kalauea – najaktivniji vulkan na svetu, a ujedno i deo vulkanskog nacionalnog parka Havaja.

Foto: Unsplash/Pixabay.com
Foto: Unsplash/Pixabay.com

Ako imate malo avanturističkog duha, pored uživanja u predivnoj klimi i kupanju na veličanstvenim plažama Havaja, možete uživati i u veličanstvenim prizorima aktivnog vulkana. Jugoistočni deo Velikog ostrva nudi mogućnost da lavu posmatrate bukvalno s nekoliko metara. Možete uživati u prizoru lave koja izvire iz stena, teče u okean i tamo se hladi, što svakako predstavlja nesvakidašnji doživljaj. Naravno, u tu avanturu morate poći adekvatno pripremljeni. Patike, velika količina vode i želja da se sve to vidi su neophodni preduslovi kako biste uživali u surovoj igri prirode.

Po predanjima lokalnog stanovništva, Pele – boginja vatre, čije ime u prevodu znači „ona koja oblikuje svetu zemlju“, zaslužna je za nastanak ostrva i s njenim imenom povezane su mnoge legende. Jadna od najpoznatijih legendi govori o tome da boginja kažnjava sve koji uznemiravaju njen dom ili iz njega nešto ukradu. Legenda je potkrepljena hiljadama pošiljki koje iz celog sveta stižu u nacionalni park. One sadrže kamenje koje je završilo u torbama turista kao suvenir. Sve te pošiljke propraćene su porukama u kojima „lopovi“ mole boginju da im oprosti grehe i primi nazad ukradeno kamenje, jer otkako su sa sobom poneli „suvenire“ s ostrva, prati ih nesreća.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar