Ono kad ti iza kuće dopluta ledena gromada (video)

Maleni i uspavani gradić Ferilend u Njufaundlendu na samom istoku Kanade preko noći je postao toliko velika turistička senzacija da i sam gradonačelnik ne zna gde će sa svim ljudima koji neprestano dolaze.

Razlog iznenadnog turističkog ’buma‘ su ogromne sante leda koje prolaze kraj obale Ferilenda, piše „Si-Ti-vi njuz”.

„Malo sam šokiran ovakvom navalom, ali očigledno ljude zanimaju ovakve stvari“, rekao je Adrijan Kavanag, koji muku muči sa smeštajem i zakrčenim ulicama prema gradiću za koji do juče gotovo niko nije čuo.

S obala Njufaundlenda i Labradora već godinama se mogu videti glečeri koji su se odvojili od Arktika i plutaju morem, ali ove godine pravu senzaciju je izazvala jedna ogromna santa leda koja se „usidrila“ u neposrednoj blizini  Ferilenda.

„Ponekad glečeri zapnu u zaleđenom moru i tu stoje do kasnog proleća ili ranog leta, ali čini se da se ovaj nasukao i da će tu ostati duže vreme“, kaže gradonačelnik koji je priznao da nikada nije video veći glečer.

Ferilend je tako postao jedino mesto na svetu koje je globalno otopljenje razveselilo.

Foto: Youtube/Printscreen

„Imamo informaciju da Atlantikom pluta još puno santi… Mnogo više nego proteklih godina“ rekao je jedan biznismen iz Ferilenda zadovoljno trljajući ruke…
S druge strane, ribari baš i nisu najsrećniji, kažu da im glečeri poprilično ometaju posao, prenosi Jutarnji.

Ostavite komentar

Ostavite komentar