U trendu

Toronto (1)

Indijanci koji su živeli na obalama jezera Ontario mesto na kojem je nastao Toronto nazivali su taronto, što je na njihovom jeziku značilo "sastajalište, mesto susreta". To je u stvari i pravo ime koje Toronto s ponosom danas nosi, jer u njemu živi 80 nacija koje govore preko 100 jezika. Među mnoštvom naroda ovde je i popriličan broj naših zemljaka, koji su u najvećem broju stigli u ovaj grad devedesetih godina prošlog veka, ali ima i onih koji su tu došli posle Drugog svetskog rata. Svoju multikulturalnost ovaj grad dokazuje i kroz 18 kvartova koji su svaki na svoj način etnički obojeni. Građani Toronta mogu se pohvaliti da imaju po jednu Malu Indiju (Little India), jednu Malu Italiju (Little Italy), jednu Grčku četvrt (Greektown) i čak četiri kineske (Chinatown). Pored toga, Toronto je sedište vrlo žive berze, fantastične moderne arhitekture, izvrsnih pozorišta, restorana, jedinstvenih muzeja i galerija, šoping centara. Nipošto ne treba zaboraviti jezero Ontario i stotine parkova koje stanovnicima ovog uzavrelog grada nude odmor i opuštanje.
CN toranj (CN Tower)
Odatle skoro svako počinje obilazak grada. Od 1976. godine to je najviša zgrada na svetu. Definitivno je ikona grada, koju ćete videti u svakom televizijskom prenosu kada se govori o Torontu. Visok je 553 metra. Svake godine toranj poseti oko dva miliona posetilaca. Moguće je doći do nekoliko nivoa: na prvom nivou od 342 metara možete posmatrati grad na otvorenom, a tu se nalazi i spektakularni stakleni pod. Na sledećem nivou su zatvoreni vidikovac i kafe "Horozont" (Horizon’s cafe), gde možete lagano ručati među oblacima. Na nivou od 351 metara nalazi se restoran koji se rotira i za 72 minuta možete videti celu gradsku panoramu. Na najvišem nivou – Skajpodu (SkyPod) – na 447 metara, bićete na verovatno najvišem vidikovcu na svetu. Prava atrakcija je stakleni pod u liftu; ako vam treba adrenalina, jer vas panorama i visina s koje ste gledali grad nije baš oduševila, onda gledajte u dno lifta dok se spuštate – pravi horor.
Stanica Union (Union Station)
Verovatno mislite – zašto ići na železničku stanicu? Zato jer sami stanovnici Toronta ovo mesto smatraju polazištem u bolju budućnost. Dok nije bilo aviona, kroz ovu železničku stanicu prošli su milioni emigranata koji su se useljavali u Toronto. To je pravo mesto susreta, dolazaka i odlazaka. U samoj glavnoj zgradi lepo je pogledati pločicama optočen plafon koji je dizajnirao Rafael Gaustavino.
Hokejaška kuća slavnih (Hockey Hall of Fame)
Hokej je neslužbeno sport broj jedan u Kanadi. Kanađani su ludi za njim, i šta god njihovi ljubimci radili na terenu, oni su tu. Za ljubitelje ovog sporta taj kompleks je mesto koje morate posetiti. Pored utakmica (naravno, ako je sezona), moguće je razgledati i muzej s trofejima i ostalim eksponatima iz celog sveta, a postoji dvorana u kojoj će vam – virtuelno – suparnici biti Vejn Grecki (Wayne Gretzky), Mark Mesijer (Mark Messier) ili Ed Belfur (Ed Belfour).
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.