Čuvena turistička destinacija na Jadranu naplaćuje ulazak u grad

Turisti koji žele ući u Veneciju moraće od 1. jula naredne godine za to da plate najmanje tri evra, objavila je gradska uprava.

Mera koja će se primenjivati na jednodnevne izletnike i putnike s kruzera, ali ne i na one koji borave u hotelima, najavljena je početkom godine, ali je njena primena bila odložena zbog tehničkih poteškoća. Cena takse će porasti na šest do osam evra tokom vrhunca sezone.

Načini plaćanja još se razrađuju. Oni koji se u grad pokušaju da se „prošvercuju“ suočiće se s globama od 100 do 450 evra.

Masovni turizam dugogodišnji je problem Venecije, iako je i njen najveći izvor prihoda. Smatra ga se glavnim krivcem za porast cena nekretnina i pad broja stanovnika.

Prema podacima iz 2016. godine, Venecija ima više jednodnevnih turista, oko 82.000, nego što ima stanovnika. A njihov je broj sa 100.000 sredinom 70-ih godina prošlog veka pao na 53 hiljade danas.

Gradonačelnik Luiđi Brugnaro smatra da bi venecijska šema naplate mogla biti model za ostale evropske gradove koji muku muče s masovnim turizmom.

– Uveren sam da su ovakve mere samo početak suzbijanja masovnog turizma – kazao je.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.