U trendu

Grčka otvara vrata za Srbe, ali ne i za turiste iz Zapadne Evrope

Grčka koja je jedna od omiljenih destinacija srpskih turista, svoje turističke objekte mogla bi da otvori između 15. juna i 1. jula.

„Grčka je spremna da otvori svoja vrata za goste iz pet do šest zemalja, a dobra vest za nas je da se među tim državama nalazi i Srbija“, kaže Aleksandar Seničić iz Nacionalne asocijacije turističkih organizacija Srbije (JUTA), prenosi „Blic“.

To se poklapa i sa ocenama poznavalaca da putovanja iz Srbije neće biti moguća bar još nekoliko nedelja, otprilike do sredine juna.

„Verujemo da ćemo deo sezone uspeti da spasemo i putovanjima u Crnu Goru, kao i u Egipat, koji relativno dobro stoji kada je reč o pandemiji virusa korona, a koji je dosta fleksibilno tržište. Ipak, svi planovi su još uvek na ’stend baju‘ i ne zavise od turističkih agencija, što znači da tur operateri ne mogu u ovom trenutku garantovati precizne datume, iako bi sami voleli da s radom krenu već sutra“, ocenio je Seničić.

Grci su odlučili da neće biti otvoreni za turiste iz Zapadne Evrope i zemalja u kojima je pandemija najviše uzela maha, a naša zemlja je dobila „zeleno svetlo“, zajedno sa Rumunijom, Bugarskom, Izraelom…

„Ako se otvore granice i ako na graničnim prelazima bude koliko-toliko redovno stanje, pominju se mogući pregledi, dodatna papirologija, a još uvek nije rešeno ni pitanje karantina prilikom odlaska i povratka, nadamo se da ćemo uspeti da spasemo makar deo sezone“, objašnjava Aleksandar Seničić.

U međuvremenu su sve oči uprte u zdravstvenu situaciju i instrukcije državnih organa. Ovog leta će raditi oni koji mogu i koji nađu interesa, jer je mnogo hotela kojima nije u interesu da otvaraju vrata ako zaključe da će popunjenost biti niska.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.