U trendu

Menjaju se uslovi za ulazak u Grčku — odluka sutra

Krizni štab grčke Vlade zasedaće sutra, a direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (Juta) Aleksandar Seničić očekuje da bude doneta odluka da negativan antigenski test bude alternativa PCR testu za one koji nisu vakcinisani da bi ušli u Grčku.

Seničić je dodao da je moguće i da granica za decu koja moraju imati negativan PCR test podigne na minimum 10 ili 12 godina, kako je slučaj u najvećem broju zemalja EU.

„Nadam se, s obzirom na to da je Evropska komisija prihvatila antigenski test za Hrvatsku, Bugarsku i veliki broj drugih zemalja EU, da će i Grčka to prihvatiti kao model, jer je PCR test jako skup. Još uvek situacija u Grčkoj nije onakva kakvu bi epidemiolozi voleli, još uvek ima preko 1.000 zaraženih, ali očekujem da kako se broj bude spuštao, a poslednji podaci govore u prilog tome da će i antigenski test biti prihvaćen“, rekao je Seničić za TV K1.

On je naveo da postoji veliko interesovanje za letovanje u Grčkoj, ali pre svega onih koji imaju zamenska putovanja, dok su ostali turisti iz Srbije oprezni i čekaju popuštanje uslova za ulazak u tu zemlju.

Seničić je podsetio da je ta asocijacija našem Kriznom štabu uputila inicijativu da se za povratak naših građana u zemlju prihvati negativan antigenski test, umesto PCR testa.

„Nelogično je da očekujemo od drugih da to prihvate, a da mi to ne radimo za naše građane koji se vraćaju u zemlju“, ukazao je Seničić.

Kriznom štabu Juta je uputila i inicijativu da se mladi od 16 do 30 godina stimulišu na vakcinaciju tako što bi na vakcinalnim punktovima dobijali vaučere za putovanja u iznosu od 50 evra.

Prema predlogu, država bi učestvovala u finansiranju vaučera sa 30 evra, a turističke agencije sa preostalih 20 evra, objasnio je Seničić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar