U trendu

Najbolja ostrva za odmor i uživanje (foto)

Šum talasa i žamor sa plaže, voda koja ugodno hladi, leškarenje u ležaljci u senci suncobrana ili u prirodnom hladu drveta, slike su koje je teško izbaciti iz misli u ovo doba godine, vreme sunca koje prži i visokih temperatura.

Za one kojima neće biti teško da se upuste i u avanturu zvanu odlazak na neku od morskih obala blizu Srbije, poput jadranske ili egejske, prenosimo listu 10 najboljih svetskih ostrvskih destinacija, prema izboru „Indipendenta”.

1. Providensijales, Turks i Kajkos

Ušuškana u Atlantskom okeanu, severno od Haitija i Dominikanske republike, Turks i Kajkos su geografski nastavak bahamskog lanca. Čine ih osam ostrva i nekoliko desetina nenaseljenih sprudova. Najposećenije je ostrvo Provindensijales.

Pejzaži sa svake njegove plaže mogu da posluže za ilustraciju magičnog odredišta koje zadovoljava i najizbirljivije putnike. Posebno uživaju ronioci, koje ovde dočekuje bogat podvodni svet korala i riba.

2. Maui, Havaji

Maui je treće po veličini havajsko ostrvo i jedno od najpopularnijih destinacija sveta. Atmosfera na ovom ostrvu, istorijski lokaliteti, plaže i vodopadi čine ga idealnim za odmor.

Omiljeno je poslovnim ljudima iz Kanade i SAD.

Međutim, poslednjih godina beleži se manje gostiju, čemu, pojedini smatraju, doprinose veoma aktivna lokalna udruženja za očuvanje životne sredine.

Ipak, svi koji ne narušavaju okolinu mogu da očekuju iskrenu dobrodošlicu i prijatan boravak.

Foto: Mariamichelle/Pixabay.com
Foto: Mariamichelle/Pixabay.com

3. Roatan, Honduras

Ostrvo Roatan je biser Karipskog mara. Skoro na svakoj tački ostrva dostupnoj gostima pruža se pogled na sve nijanse plave, zelene i belog sitnog peska.

U ponudi ima i farme leptira i iguana, čista igrališta za razonodu čitavih porodica i krivudave makadamske puteve na čijem su kraju autentična sela sa lokalnim stanovništvom.

4. Santorini, Grčka,

Najbliže srpskim turistima sa ove liste jeste Santorini, u južnom delu Egejskog mora.

Prepoznatljivo po belim fasadama i plavim krovovima, malo ko odoli da ne iskoristi boravak u Grčkoj i ne poseti ovo ostrvo makar na jedan dan.

Osim ponude u visoko rangiranim hotelima, ostrvo koje se na grčkom jeziku izgovara Tira poznato je i kao jedna od najboljih planetarnih adresa za posmatranje zalaska sunca. Nudi razgledanje arheoloških nalazišta, specijalitete i pre svega ljubaznost domaćina.

Foto: tfchang/Pixabay.com
Foto: tfchang/Pixabay.com

Osim onih koji su stacionirani na ostrvu mnogo je gostiju sa kruzera koji se uspinjačom penju iz luke na stenovit vidikovac.

5. Tao, Tajland

Ako se letuje na ostrvu Tao, prvo što se pakuje jeste oprema za ronjenje.

U centar pažnje dospelo je tek pre desetak godina, u odnosu na i odranije poznata mesta Tajlanda poput Puketa.

Zato je još destinacija koja može da zadovolji razmažene i one koji očekuju samo odmor i uživanje, bez savremenih dopuna života.

Centralno mesto na ostrvu jeste plaža Sai Ri. Smeštaj je po bungalovima i manjim kućama.

6. Madeira, Portugalija

Ovo je idealna destinacija za sve koji žele mir i tišinu i da budu daleko od turističke vreve.

Nudi evropske standarde luksuza, pa su gosti uglavnom sredovečni i stariji Evropljani.

Ni u jednom turističkom prospektu ne reklamira se noćni život, već fascinantni predeli i trase za šetanju, mirne plaže i pitome uvale.

Foto: Bischoff49/Pixabay.com
Foto: Bischoff49/Pixabay.com

7. Bali, Indonezija

Ostrvo Bali je jedna od 33 provincije Indonezije koje je samostalnost od kolonijalne uprave Holandije steklo 1950. godine.

Danas je to lokacija koja se najčešće opisuje kao turistički raj.

Osim tipično morskih ponuda, prelepih plaža i uvala, ugođaj upotpunjuje poseta drevnim hramovima, jahanje slonova, uživanje u lokalnim specijalitetima, u kojima dominiraju kokos, kafa, morska riba…

8. Mauricijus

Prepoznatljiv po ptici dodo koja je istrebljena krajem 17. veka, ovo ostrvo se nalazi u geografskoj „dubini” jugozapadnog dela Indijskog okeana.

Udaljeno je 2.000 kilometara od obale afričkog kontinenta.

Redovno se nalazi na listama top turističkih destinacija.

Osim osame, na dugačkim plažama gostima pruža mogućnost aktivnog odmora: igranje golfa, planinarenje, lov, posmatranje ptica, sportove na vodi.

Zvaničan jezik su engleski, francuski i kreolski.

Foto: deconuevotenerife/Pixabay.com
Foto: deconuevotenerife/Pixabay.com

9. Bora Bora, Francuska Polinezija

Najbrojniji turisti na mikrodestinaciji u Tihom okeanu jesu iz Japana i SAD.

Sezona traje tokom cele godine, a posebna atrakcija je pogled na grotlo ugašenog vulkana u srcu ostrva.

Jedno je od omiljenih destinacija za upravo venčane, za medeni mesec. Stanovništvo, oko 4.000 žitelja, radi u ekskluzivnom turizmu.

Samo ime Bora Bora se na lokalnom jeziku izgovara kao „pora pora” i znači „prvo rođenje”. Hrana je bazirana na kokosu i morskim plodovima.

10. Fernando de Noronja, Brazil

Udaljeno je 350 kilometara od obala Brazila i čini ga arhipelag od dvadeset i jednog ostrva.

Tlo predstavljaju stene vulkanskog porekla, a turiste na malu površinu, od oko dvadesetak kvadratnih kilometara, privlače rajske plaže okružene biserno plavom vodom.

Do ostrva se stiže nakon nekoliko časova plovidbe brodom.

Najčešća zanimacija gostiju, između ostalih i slavnih osoba poput manekenke Naomi Kembel, jeste ronjenje. Ostrvo je stanište retkih tropskih ptica.

(Andrijana Cvetićanin, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar