U trendu

Najbolje vreme za kupovinu jeftinih avionskih karata

Pojavom sve većeg broja avio-kompanija, jako je teško shvatiti kada je najbolje vreme za kupovinu jeftinih karata, srećom, sajt za prodaju je na svom sajtu objavio podatke kada je najbolje vreme za to.

Avio-kompanijama je veoma važno da imaju što veći broj putnika, i da prodaju što veći broj karata, a oni koji karte prodaju žele što više da udovolje putnicima, pa čak i da im otkriju kada su karte najjeftinije za kupovinu.

CheapAir je na svom sajtu objavio grafikon u kojem je predstavljeno kretanje cena. Prema tome, ne treba kupovati kartu previše unapred, ali ne treba čekati ni da se putovanje približi.

Karte od kada se nađu u prodaji, pa do 170 dana pred let nemaju preveliku razliku u ceni, nakon čeka počinje značajno sniženje. Najniža cena nastupa 80 dana pre leta, a ponovni skok nastupa nakod što putovanje bude za manje od 21 dan.

Na sajtu su tačno naznačeni dani kada treba kupovati kartu, a ovo istraživanje je urađeno na uzorku od oko milijardu letova. Uopšteno gledano, avionsku kartu treba kupiti 175 dana pred put najranije, a najkasnije 21 dan pre.

Kada je avio-industrija u pitanju, ništa se ne može garantovati, pa tako ni ovaj grafikon možda ne pokazuje apsolutno tačne podatke. Moguće je da ukoliko ostane svega jedna karta na letu, cena padne niže nego što je bila onda kada je pretpostavljeno u ovoj analizi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.