Ovo su najbezbednije zemlje sveta

Britansko Ministarstvo spoljašnjih poslova upozorilo je svoje građane da ne putuju u Egipat zbog opasnosti od terorističkih napada. Upozorenje se naročito odnosi na polusotrvo Sinaj.

Nedavni pad egipatskog aviona na letu MS804, kada su poginuli svi putnici i članovi posade, podigao je veliku prašinu u javnosti. Ipak, upkos tome što je za 141 dan stradalo 164 ljudi, 2016. nastavlja da bude jedna od najbezbednijih godina, piše Independent.

Jedan od načina na koji putnici mogu da saznaju koliko je ugrožena njihova željena destinacija je praćenje liste Globalnog indeksa mira. Lista najbezbednijih zemalja za posetu sastavljena je na osnovu brojnih faktora poput stope kriminala u zemlji, militarizacije i njenog učešća u domaćim i međunarodnim konfliktima.

Najbezbednije zemlje sveta trenutno su: Island, Danska, Austrija, Novi Zeland, Švajcarska, Finska, Kanada, Japan, Australija, Češka, Portugalija, Irska, Švedska, Belgija i Slovenija.

Napadi su mogući u Tunisu, gde je prošle godine na plaži ubijeno 38 turista, a nebezbednim je obeleženo i celo područje Severne Afrike, kao i Kenija, zemlje jugoistočne Azije (uključujući Bangkok, Džakartu, Laos, Filipine, Indiju i Pakistan) i Karibi (velika stopa kriminala i mogućnost zaraze zika virusom).

Zbog terorističkih aktivnosti Islamske države, Sirija već duže vreme važi za jednu od najopasnijih zemalja sveta, a zbog nedavnog spora sa svojim susedom, njoj se pridružio i Irak, prenose mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.