U trendu

Rešenje za letovanje ove godine – češki model?

Češka je među prvim zemljama koje su tokom pandemije odobrile svojim građanima putovanja van granica ne samo zbog posla, već i zbog odmora, pa bi tako češki model mogao da posluži i kao primer rešenja za odlazak na letovanje ove godine.

Odluka je stupila na snagu 24. aprila, prenose češke Novinki.

„Česi koji budu putovali van granica svoje zemlje, pri povratku će morati da testiranjem dokažu da nisu pozitivni na virus korona ili da ostanu dve nedelje u karantinu“, rekao je češki ministar zdravstva Adam Vojteh.

Test na virus korona neće moći da bude stariji od četiri dana.

Češki ministar unutrašnjih poslova Jan Hamaček rekao je da se time olakšava povratak Česima u zemlju i dodaje da zagovara opciju pokazivanja testova kako bi se potvrdilo da je neko negativan na virus korona i kako bi mogao da izbegne karantin.

Pored putovanja svojih građana, Češka je omogućila i ulazak strancima u tu zemlju.

Pored ovih, na snagu stupaju i neke druge olakšice, kao što su ukidanje zabrane slobode kretanja, a dozvoljavaju se i javna okupljanja do 10 osoba, dok je sada taj broj bio dve osobe.

Vanredno stanje u Češkoj je uvedeno 12. marta, kada je zabranjeno putovanje u najrizičnije zemlje i zabranjen ulazak putnika iz tih država.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (3)