U trendu

Singapur danas kao nekad Jugoslavija

Od ljudi koji su živeli u Jugoslaviji možete čuti da je to bila bezbedna, mirna zemlja u kojoj ste “mogli da spavate na klupi”, “ostavite otključana vrata kuće noću” i “šetate parkom, a da vas niko ne napadne”.

Danas tom opisu odgovara Singapur, jedna od najsigurnijih zemalja na svetu. Štaviše, ovaj grad-država u jugoistočnoj Aziji nedavno je proglašen najbezbednijim mestom u Gallupovom izveštaju Solo Travel Safety Report 2019.

Analizirajući podatke o bezbednosti na putevima u 142 zemlje sveta, radu lokalne policije, broju pljački i drugih napada u pojedinoj državi, ustanovljeno je da se solo putnici najbolje osećaju baš u Singapuru, prenosi punkufer.hr.

To ne čudi ako je poznato da Singapur ima jednu od najnižih stopa kriminala u svetu. Lokalno stanovništvo može da ostavi svoj automobil otključan bez bojazni da će ga neko ukrasti. Žene će u singapurskim restoranima i barovima ostaviti torbicu bez nadzora da bi, recimo, otišle na toalet. Dame se osećaju sigurno ako se same vraćaju kući iz noćnog izlaska, a roditelji ne strahuju da će im neko oteti dete ako ga ne prate u stopu.

Napadi na turiste se gotovo uopšte ne dešavaju. Zabieženi su neki manji problemi sa zakonom poput džeparenja, a takvi su prestupi rezervisani su za “turistička“ područja poput aerodroma, javnog prevoza i oko popularnih gradskih atrakcija.

Najveće sigurnosne probleme u zemlji izazivaju prevaranti koji se pretvaraju da su vlasnici zgrada i koji traže velike iznose za rezervaciju stanova za iznajmljivanje. Baš zato preporučuje se iznajmljivanje smeštaja samo od registrovanih firmi.

Treba imati na umu da je Singapur i jedan od najskupljih gradova za život. Kilogram mlevenog mesa u platićete oko osam evra, pivo od pola litra oko tri evra, a u kafiću duplo više, dok ćete za mesečnu kartu za javni prevoz morati da izdvojite oko 65 evra. Istovremeno, reč je o besprekorno organizovanom gradu. Ulice su čiste i mirne, zbog čega će neki reći da je Singapur sterilan, pa čak i predosadan.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar