U koje zemlje građani Srbije mogu da putuju bez pasoša?

Da li znate kada vam ističe pasoš? Obično se setimo da to proverimo tek pred letnju sezonu i zakazano putovanje, a tada su i najveće gužve za izdavanje putnih isprava. Kakvo je stanje u policijskim stanicama i za koje zemlje nam pasoš nije potreban.

Kako je za TV Prvu izjavila Olivera Šterić, šef odseka za upravne poslove u Policijskoj stanici Novi Beograd, situacija nije alarmantna, gužve su velike, ali je to normalno za ovaj period godine.

Šterić je navela da od juče 29. maja građani mogu da apliciraju za pasoš i nedeljom, u zgradi SIV-a 3.

U koje zemlje možemo da putujemo bez pasoša, za TV Prvu je otkrio Aleksandar Seničić, predsednik Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije.

„U ovom trenutku bez pasoša odnosno samo sa ličnom kartom možemo da putujemo u Severnu Makedoniju i Albaniju. Do skoro smo mogli u Crnu Goru, sada to više nije slučaj. I u Bosnu i Hercegovinu možemo da putujemo samo sa ličnom kartom. Izvesno je da će u jednom trenutku moći da se uđe i u Tursku samo sa ličnom kartom, ali ta odluka još uvek nije usvojena“, rekao je Seničić.

„Preporuka je da svi koji putuju imaju polisu putnog zdravstvenog osiguranja, može da predupredi mnoge troškove“, posavetovao je sve građane Seničić, jer kako je rekao ljudi kada najmanje očekuju dese se neke povrede ili neki zdravstveni problemi.

„Cene su skočile, ali cene zdravstvenog osiguranja su bile među najnižima u Evropi u proteklih četiri, pet godina“, rekao je on.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.