U trendu

Raste broj turista u Srbiji: Za 8 meseci u njoj boravilo čak ovoliko

U Srbiji je za osam meseci 2019. godine boravilo ukupno 2,49 miliona turista, što je za šest procenata više u odnosu na isti period prošle godine, saopštila je danas Turistička organizacija Srbije (TOS).

Od ukupnog broja turista, 1,28 miliona su bili domaći, što je porast od šest odsto u poređenju sa istim lanjskim periodom, dok je gostiju iz inostranstva bilo 1,2 miliona, ili za pet odsto više nego za osam meseci prošle godine, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku.

Takođe, u periodu januar-avgust ove godine ostvareno je i pet odsto više noćenja, odnosno ukupno 6,99 miliona, od čega su domaći turisti ostvarili 4,35 miliona noćenja, a inostrani 1,63 miliona.

Najveći broj noćenja ostvarili su turisti iz BiH, (199.124 noćenja, što je za 13 odsto više u odnosu na prvih osam meseci 2018. godine), a po broju noćenja slede gosti iz Kine, Crne Gore, Turske i Rumunije.

Prvi izbor domaćih turista bile su banje, najviše Vrnjačka i Sokobanja, zatim planine Zlatibor i Kopaonik, dok su stranci najčešće birali Beograd za destinaciju koju žele da posete. Osim toga, interesovali su se i za Novi Sad, Zlatibor, Vrnjačku banju i Kopaonik.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.