5 mitova o mobilnim telefonima

Sigurno ste do sada sto puta čuli sledeće rečenice:

„Ne koristi telefon dok je na punjaču!“; „Ne ostavljaj telefon na punjaču tokom noći!“

Mnogo je pravila koja zaista imaju smisla, ali, u moru informacija i „šumova“ neprestano se provlače i neke zablude kada su u pitanju pametni telefoni i njihovo korišćenje.

Evo najčešćih mitova i istina o mobilnim telefonima i punjenju baterija:

MIT 1.  KORIŠĆENJE PUNJAČA KOJI NIJE ISTE MARKE KAO TELEFON UNIŠTAVA BATERIJU

– Istina je sasvim drugačija – Bolje je koristiti kompatibilan punjač bilo koje kvalitetne marke, odnosno pouzdanog proizvođača, nego kupiti jeftin „firmirani“ punjač sumnjivog kvaliteta.

Punjač je punjač, marka nije bitna, računa se samo kvalitet, a to je ono što „vrši posao“.

MIT 2.  NE KORISTITE SVOJ TELEFON DOK JE NA PUNJENJU

– Istina: Koristite telegon kad god i koliko god hoćete, sve dok je punjač koji koristite pouzdan i kvalitetan.

Iza ovog mita kriju se brojne glasine da će, na primer, telefon eksplodirati ukoliko ga koristite dok se puni, ili će onaj ko ga koristi doživeti strujni udar.

Ne, ništa vam se neće desiti ukoliko koristite punjač pouzdanog proizvođača.

MIT 3. PUNJENJE TELEFONA TOKOM NOĆI UBIJA BATERIJU

– Istina: Vaš telefon je ipak pametniji nego što mislite. Kada se napuni, on prosto prestane. Sam. Ode da spava. Zato se zove „pametni telefon“. ume da prestane. To znači i da se baterija uopšte ne koristi tokom tog procesa, pa se ne može ni oštetiti.

Kako god bilo, to ne znači da telefon treba puniti svake noći po čitavu noć.  Evo i malog saveta: Vaša baterija će duže trajati ukoliko je „držite“ napunjenu u rasponu od 40 do 80 %.

MIT 4. NIKADA NE TREBA DA ISKLJUČUJETE POTPUNO SVOJ TELEFON

– Istina: Vaš telefon je možda samo mašina, ali i njima povremeno treba potpuni odmor. Stručnjaci savetuju da, ukoliko želite da vaša baterija potraje duže, s vremena na vreme potpuno isključite svoj telefon, recimo, kada odlazite na spavanje.

Povremeno potpuno isključivanje telefona ili reboot opcija jako dobro utiču na android telefone i njihove baterije.

MIT 5. NE PUNITE TELEFON PRE NEGO ŠTO SE POTPUNO ISPRAZNI

– Istina: Mnogo je bolje često ili svakodnevno dopunjavati smartfon, nego s vremena na vreme puniti od početka do kraja.

Litium – ion baterije koje se koriste za najveći borj pametnih telefona postaju nestabilne ako ih konstantno iscrpljujete do 0% kapaciteta.

Vaša baterija ima „ugrađen“ broj ciklusa punjenja koje može da podnese tokom svog veka, a svaki put kada je potpuno ispraznite po jedan ciklus gubite – trajaće dakle mnogo kraće.

BONUS ČINJENICA: TOPLOTA UNIŠTAVA BATERIJU

Ovo je apsolutna istina. Toplota i tehnologija inače se baš ne podnose najbolje, a isti slučaj je i sa baterijama mobilnih telefona.

Izloženost visokim temperaturama, kao i jako niskim, uništiće vam bateriju veoma brzo. Pazite na svoj telefon isto onoliko koliko vodite računa o svom kompjuteru, ili bateriji laptopa. I potrajaće vam.

 

 

Izvor: mashable.com

 

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike