Access – Kako pripremiti izveštaj za web

Ako je vaša firma teritorijalno razuđena, a često morate da razmenjujete raznorazne (Access) izveštaje, bilo bi jako dobro da ih pripremite i šaljete u obliku koji svako može da vidi. Ovo „vidi“, je u smislu da mu nije potreban ceo Access za pregled izveštaja, već samo web browser. Predstavićemo vam kako da jedan gotov izveštaj (Report) „prevedete“ u HTML oblik.

Kao primer će poslužiti baza „Northwind„, koja dolazi uz instalaciju Access-a.

  1. Otvorite bazu podataka „Northwind“.
  2. Pređite u Database prozor, pa kliknite na dugme sa leve strane „Reports“. U desnom oknu, biće izlistani svi dostupni izveštaji. Selektujte izveštaj „Alphabetical List of Product“ (lista proizvoda).
  3. Izaberite padajući meni „File> Export…“ i otvoriće vam se novi dijalog prozor. Sada je potrebno da izaberemo format za izvoz datog izveštaja. Iz padajuće liste „Save as type“, izaberite „HTML document“, da bi naš izveštaj pretvorili u web stranicu.
  4. U polje „File name“, unesite naziv za novu web stranicu, koji treba da bude kraći zbog jednostavnosti i kompatibilnosti sa starijim sistemima. Unesite na primer, samo – „Proizvodi“. Kliknite na „OK“.
  5. U sledećem koraku, omogućiće vam se da izaberete neki od predefinisanih šablona. Ovo je jako dobra mogućnost, jer možete da kreirate šablone na nivou firme, pa će onda svi izveštaji biti istog formata. Ako nemate definisane šablone, kliknite samo na „OK“.
  6. Izveštaj u HTML formatu je gotov i nalazi se na disku. Ako nije mogao da stane na jednu stranicu, kreiraće se odgovarajući broj stranica, sa linkovima za navigaciju na svakoj stranici.
Po prethodno opisanom postupku kreirali ste izveštaj koji može da se učita u svaki web browser, ostaje vam samo da ga distribuirate svojim saradnicima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.