ActiveBuddy – budućnost instant-messaging servisa (I deo)

Skoro da ne postoji korisnik Interneta koji se nije susreo sa nekom od instant-messaging aplikacija. Pomenimo samo neke (najčešće korišćene): AOL Instant Messenger, ICQ, MSN Messenger, Odigo, Yahoo! Messenger… Ovaj vid komunikacije i servisa Interneta je prosto „eksplodirao“ poslednjih godina, a procenjuje se i da je to servis svetske mreže sa najvećom stopom rasta, odnosno najvećim rastom broja korisnika.

Aplikacije za „instant-poruke“ su započele svoj „pohod“ sa servisom ICQ, koji je osnovala izraelska kompanija Mirabilis, 1996. godine. Već oktobra 1998. godine, ovaj je servis imao preko 20 miliona korisnika, a dve godine kasnije je dostigao i čitavih 72 miliona. ICQ je 2000. godine otkupila američka kompanija AOL, a najnovije statistike koje ona daje na uvid, govore o 100.000 novih korisnika svakog dana. Sve ukupno, procenjuje se da instant-messaging servisi imaju godišnju stopu rasta od 55%, što je skoro tri puta više od rasta ukupnog broja korisnika Interneta. Takođe se procenjuje i da će do 2003. godine 90% ukupnog broja korisnika Interneta koristiti upravo ovakve aplikacije.

Sve je započelo kao vid zabave, vrlo zgodan način komunikacije u kome putem teksta komunicirate sa prijateljem ili potpunim strancem u stvarnom vremenu. Onoga trenutka kada pritisnete dugme „send“, onaj (ili ona) sa „druge strane“ dobijaju vašu poruku i na isti način vam odgovaraju.

Aplikacije koje omogućuju ovakvu komunikaciju su vremenom postajale sve naprednije, sa sve većim brojem opcija i mogućnosti, pa je tako došla na red i implementacija voice chat-a, ali i mogućnost da „vidite“ korisnike servisa na web-stranici koju ste posetili i da sa njima stupite u kontakt.

Pretraživanje korisnika po zadatim kriterijumima je omogućilo pronalaženje „srodnih duša“ i onih koji imaju slična interesovanja, a ovakve aplikacije su vremenom počele da dobijaju i ozbiljniju namenu – mnoge kompanije su počele da koriste ovakav softver za tehničku podršku i pružanje informacija posetiocima njihovih sajtova ili korisnicima raznih servisa.

Kakva je budućnost ovakvih aplikacija i u kom pravcu će se one razvijati? Kompanija ActiveBuddy donosi jedan sasvim svež i novi, neki bi rekli i revolucionarni, koncept. Kako bi bilo da se ovakvi servisi mogu koristiti u svrhe pretraživanja Interneta? A zar ne bi bilo sjajno da imaju i mogućnost pretraživanja „nevidljivog“ dela Interneta, odnosno mnogobrojnih baza podataka koje postoje na lokalnim mrežama koje su povezane na svetsku mrežu? Zamislite da se na vašoj listi prijatelja na ICQ ili Odigo aplikaciji, nalaze i „drugari“ koji nisu ljudi, ali kojima možete da postavljate pitanja na isti način i u istoj formi kao što to činite sa svojim pravim, živim prijateljima, i da vam oni i odgovaraju na taj način? Više o svemu tome čitajte u narednom nastavku ove priče.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.