„Ajfon” samo krajem 2016. traženiji od „galaksija”

Poslednja tri meseca u godini, tokom kojih se proda najviše pametnih telefona u svetu, donela su smenu na vrhu liste najtraženijih smartfona.

Iako se pretpostavljalo da bi „Huavej” mogao da se dokopa druge pozicije, a da će „Epl” pasti na treće mesto, „ajfon” je ipak bio najprodavaniji telefon tokom poslednjeg tromesečja 2016. godine.

To je pokazala analiza svetskog tržišta mobilnih telefona koju već godinama radi kompanija „Stratedži analitiks”.

Analizirajući ukupnu godišnju prodaju, „ajfon” nije najprodavaniji telefon 2016. godine, ali poslednja tri meseca prošle godine popularni „Eplov” smartfon je za skoro milion uređaja pretekao „Samsung” konkurenta – prvi put od kada postoji rivalstvo između „galaksi” i „ajfon” mobilnih telefona.

U tom tromesečju, obeleženom snažnom potrošnjom uoči božićnih praznika, „Epl” je prodao 78,4 miliona „ajfona”, dok je prethodne godine u tom periodu prodaja iznosila 74,7 miliona.

Prema podacima „Stratedži analitiksa”, „Samsung” je od oktobra do decembra prodao 77,5 miliona pametnih telefona, pa je prvi put od četvrtog kvartala 2011. godine „Epl” nadmašio južnokorejskog konkurenta. Podsetimo, upravo u tom tromesečju „Samsung” je sa tržišta povukao više od dva miliona telefona „galaksi nout 7” zbog zapaljenja baterija.

Analiza „Stratedži analitiksa” ukazala je da je „Epl” u periodu od oktobra do decembra „zahvatio” 17,8 odsto svetskog tržišta smartfona i imao rast od 4,8 odsto. Južnokorejskom gigantu „Samsungu” pripalo je 17,7 odsto tržišta, što je pad od oko pet posto u poređenju s istim periodom prošle godine.

Narastao je i „Huavej”, jer je zauzeo 10,2 odsto svetskog tržišta smartfona. OPPO ima 6,7, odsto, „Vivo” 5,8 odsto, a svi ostali proizvođači zajedno 41,8 odsto tržišta mobilnih telefona.

Što se tiče tržišta pametnih telefona tokom cele prošle godine, lider je „Samsung” sa 20,8 odsto udela u tržištu, a slede „Epl” (14,5 odsto) i „Huavej” sa 9,3 odsto tržišta.

Inače, isporuke smartfona pale su za tri odsto tokom prošle godine, na milijardu i po komada, a uprkos tome što drže dve vodeće pozicije, i „Samsung” i „Epl” isporučili su manje telefona nego 2015. godine – „Samsung” za 10,3 miliona uređaja, a „Epl” čak 16,1 milion manje „ajfona”.

I dok su prihodi „Epla” na američkom tržištu porasli, prihodi od prodaje na tržištima Kine, Hong Konga i Tajvana, što je drugo najveće „Eplovo” tržište nakon američkog, pali su u proteklom tromesečju za 11,6 odsto. Slabljenje potražnje za „ajfonima” u Kini posledica je usporavanja rasta tamošnje privrede, a time i potrošnje stanovništva.

Prema poslednjim raspoloživim podacima, više od trećine korisnika pametnih telefona u Srbiji ima neki od modela kompanije „Samsung”, a više od petine „ajfon”. Telefone južnokorejskog proizvođača odabralo je 37,56 odsto korisnika, dok uređaj sa znakom zagrižene jabuke ima skoro 22 odsto. Dobro se kotiraju i „Lenovo”, „Huavej” i HTC, pokazao je izveštaj agencije „Klik atak”.

(R. S., Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.