Alkoholni IQ

Kako da povećate svoj IQ? Ako je verovati japanskim naučnicima, treba piti sake ili vino, a jesti što više sira i sirove ribe. Sve ovo pobrojano, po njima, utiče na funkcije mozga i poboljšava IQ.

Poznato je od ranije da alkoholna pića sadrže supstance koje sprečavaju oštećenja moždanih arterija, pojave koja dovodi do smanjenja dotoka krvi u tu regiju i dovodi do opadanja kognitivnih funkcija. Japanski naučnici iz Instituta za vitalnost i dugovečnost, blizu Tokija, su odlučili i da provere kakvo dejstvo alkohol zaista ima.

Zaključak je bio sledeći: muškarci koji piju umereno (pola litre sakea ili vina dnevno) imaju u proseku za 3,3 poena viši IQ od onih koji alkohol uopšte ne koriste, dok je kod žena ta vrednost 2,5 (naravno u korist ljubitelja pića). Konzumiranje alkohola je dovedeno i u vezu sa ishranom, pa se tako zaključilo da oni koji piju sake u većoj meri konzumiraju sirovu ribu, a oni koji preferiraju vino više troše sir. I kod jedne i druge namirnice su pronađene materije za koje se smatra da poboljšavaju kognitivne funkcije.

I sami naučnici tvrde da je sve to teško dokazati i da mnogo faktora igra ulogu u tome koliki je naš IQ. I mada su uzimali u obzir obrazovanje, socijalni status i druge činioce, postoje i činioci koji su teško merljivi ili čak nepoznati. Naravno, ovaj je tim i upozorio da onako kako alkohol poboljšava moždane funkcije, tako može i da ih uništi ako se sa njim pretera.

Pročitajte još i:

  • Dijeta zaglupljuje, alkohol čuva pamet

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.