AMD-ovih procesora više nema ni kod IBM-a!

U pravom ratu za prevlast na PC tržištu koji tinja (a povremeno bukne) između kompanija Intel i AMD, desio se jedan, možda važan, zaokret: IBM je objavio da procesore serije Athlon više neće ugrađivati u personalne računare koje prodaje u Severnoj Americi.

Kupci su do maja ove godine ugradnju AMD-ovih čipova imali kao opciju pri naručivanju, kada je ukinuta. Računar IBM NetVista A40i više se neće nuditi sa opcionom ugradnjom AMD-ovog procesora, već će se prodavati samo sa Intel-ovim modelom.

Do sada, od četiri najveća proizvođača personalnih kompjutera, samo Dell Computer u svojoj ponudi nije imao i AMD-ove čipove. Za razliku od njega, i sada IBM-a, Hewlett-Packard i Compaq Computer omogućuju kupcima da biraju između modelâ dvaju ljutih rivala, ravnopravno nudeći obe alternative.

Kao što smo ranije pisali, Dell je nedavno posredstvom Mreže sproveo anketu u kojoj je, između ostalog, svoje korisnike pitao šta misle o AMD-ovim čipovima. Kompanija je navela da iz ovoga ne treba izvlačiti nikakve zaključke o eventualnim promenama poslovne politike, ali je ovaj potez gotovo trenutno bio propraćen mnogobrojnim insinuacijama u informatičkoj javnosti.

Analitičari kompanije Lehman Brothers Holdings tvrde u svom nedavnom izveštaju da bi Intel krajem avgusta trebalo da aktivira “cenovnu bombu” tako što će cene svog P4 oboriti za oko 50%, čime bi AMD-u izbio jedan od najjačih tržišnih aduta iz ruku, pošto AMD, u principu, vodi nešto popularniju politiku cena u odnosu na Intel.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.