Američki solarni avion nastavio put oko sveta

Solarni avion Solar Impals dva (Solar Impulse 2) nastavio je svoj put oko sveta i poleteo danas iz San Franciska u Kaliforniji ka Finiksu u Arizoni, na jugozapadu SAD.

Avion je stigao u San Francisko 24. aprila sa Havaja. Letelicom na smenu upravljaju švajcarski piloti Bertran Pikar i Andre Boršberg.

Avion kojim je danas upravljao Andre Boršberg, poleteo je u 5.00 po lokalnom vremenu (14.00 po centralnoevropskom vremenu) ka Finiksu, letu dugom nešto više od 1.500 kilometara i koji treba da traje oko 16 časova i 20 minuta.

Ova etapa je mnogo kraća od prethodne etape tokom koje je drugi pilot aviona, Bertran Pikar takodje Švajcarac, bio za komandama oko 60 sati bez prekida, sa samo nekoliko odmora od po 20 minuta.

Avion je preleteo Pacifik u dve etape. Taj deo puta smatra se najrizičnijim zbog udaljenosti mesta sletanja u slučaju da ima problema.

Avion koji je na put oko sveta krenuo iz Abu Dabija morao je da napravi dugi tehnički prekid od gotovo 10 meseci na Havajima da bi se popravile baterije oštećene zbog preterane toplote u prvoj fazi prelaza preko Pacifika iz Japana.

Da bi stigao u Finiks Andre Boršberg treba da preleti pustinju Mohave.

Avion SI2 je revolucionarna eksperimentalna letilica čije motore pokreće struja iz baterija koje se pune sa 17.000 foto ćelija postavljenih na krilima. Foto ćelije hvataju solarnu energiju.

Raspon krila je isti kao kod najvećih komercijalnih aviona, 63,4 metara, a težina mu je samo 1,5 tona, zbog čega je letilica veoma osetljiva na turbulencije.

Solarni avion je na put oko sveta poleteo iz Abu Dabija 9. marta 2015. Tokom etapnog leta, pravio je pauze u Omanu, Mjanmaru, Kini i Japanu.

Na Havaje je sleteo 3. jula, posle 120 sati leta od Japana preko Tihog okeana, tokom kojih je prešao 8.200 kilometara, čime je postignut novi svetski rekord.

Na Havajima je medjutim, ostao prizmljen skoro deset meseci zbog oštećenja baterije i slabe sunčeve svetlosti tokom zimskog perioda.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.