U trendu

Amerikanci razvijaju biološko oružje?

Neposredno pre terorističkih napada na Njujork i Vašington, „New York Times“ je objavio zanimljiv članak o tajnim projektima američke vojske, koji se tiču biološkog oružja. Naravno, ovakvi su projekti u suprotnosti sa međunarodnim konvencijama koje su 1975. godine potpisale 143 države, uključujući i SAD. Ipak, Sjedinjene Države koriste „rupu“ u kovenciji, koja dozvoljava sprovođene istraživanja koja za cilj imaju razvoj sredstava protiv biološke opasnosti.

Prema navodima u pomenutom članku, tajni projekti razvoja biloškog oružja su započeli u vreme mandata Bila Klintona, a „zeleno svetlo“ je dao i sadašnji predsednik Džordž Buš. Neimenovani izvor iz redova američke vojske tvrdi kako su ova istraživanja usmerena na bolje upoznavanje opasnosti koja preti od terorista, a ne na upotrebu biološkog oružja u akcijama američke vojske. Ipak, simptomatična je činjenica da predsednik Buš nije pristao na predložene izmene u konvencijama, koje bi omogućile strožu kontrolu i sprečavanje proizvodnje ovakve vrste oružja, uz obrazloženje da bi bile ugrožene poslovne tajne američkih kompanija.

Ako je verovati novinarima „New York Times“-a, u toku su najmanje tri projekta ovakve vrste. Prvi se odvija u Memorijalnom institutu „Battelle“ (West Jefferson, država Ohajo), drugi, pod nazivom „Jasan pogled“, sprovodi CIA, testirajući ruske modele biološkog oružja, dok je za treći odgovoran Pentagon, koji u pustinji Nevade ispituje mogućnost proizvodnje oružja pomoću komercijalno dostupnih sastojaka.

Srodne teme:

  • Tamna strana genetskog inženjeringa – bioterorizam

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.