Antić: Srbija će koristit fosilna goriva

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je danas da je Srbija postala deo tima od 24 države koje treba da obezbede da se fosilna goriva koriste na odgovoran način.

„Srbija je imala ozbiljan put kroz koji je prošla niz aktivnosti da bi bila u tom timu. To je za Srbiju jako bitno zato što smo mala zemlja i nemamo velike resurse. Za nas su resursi uglja izuzetno značajni i moramo da nadjemo način kako te resurse do kraja da iskoristimo“, rekao je Antić novinarima nakon skupa o energetskoj bezbednosti i zaštiti životne sredine.

Antić je dodao da Srbija prelaskom na nove tehnologije neće odustati od korišćenja uglja.

Prema njegovim rečima, u prvi plan trebalo bi staviti odgovoran odnos prema životnoj sredini u smislu korišćenja fosilnih goriva i novih tehnologija koje treba da smanje emisiju CO2.

Srbija će biti prva zemlja u ovom delu Evrope koja će koristiti te tehnologije u oblasti sakupljanja, koriščenja i skladištejna ugljenika, rekao je Antić.

„Prilikom eksploatacije uglja, njegovog sagorevanja, on treba da se ‘uhvati’ i nakon toga ili da se skladišti u zemlji ili da se transportuje i prodaje, jer CO2 može da se prodaje kao i svaki drugi resurs“, rekao je ministar i dodao da je taj projekat trenutno u pilot fazi.

Na današnjem skupu, fokus je bio na ključnim izazovima u tehnologiji prikupljanja i skladištenja ugljenika, kao i načinima na koji to može da zadovolji ekonomske, energetske i bezbednosne prioritete, kao i zaštite životne sredine u Centralnoj i Istočnoj Evropi, ali i širom sveta.

Na radionici je bilo reči o tome da bi uspostavljanje regionalnih centara za izdvajanje i skladištenje ugljen-dioksida moglo da predstavlja najjeftiniji put do energije koja ne emituje mnogo ugljenika.

To bi, kako je navedeno, moglo da spreči da više od 20 odsto globalne emisije štetnih gasova „pobegne“ u atmosferu.

Na skupu je rečeno da će u Srbiji prelazak na nove tehnologije – sakupljanje, koriščenje i skladištejne ugljenika, koje se u SAD koriste pola veka –  otvoriti nova radna mesta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.