U trendu

AOL Time Warner – planovi za strateška partnerstva

Novoformirana megakompanija AOL Time Warner stavila je, krajem januara, javnosti na uvid svoj prvi izveštaj o zaradi i najavila sklapanje ugovora sa nekoliko značajnih kompanija, poput Nortel Networks, Compaq Computer i PurchasePro.

Prema izveštaju o poslovanju AOL Time Warner u četvrtom kvartalu prošle godine, ova korporacija je, u tom periodu, ostvarila gubitak od 1,09 milijardi dolara. Naravno, gubici ovog tipa uobičajeni su pri merger-ima tako velikih kompanija kao što su AOL i Time Warner i zvanični predstavnici korporacije su za fiskalnu 2001. najavili prihod od 15%.

Izveštaj o poslovanju prikazan je u okviru prvog brifinga predstavnika kompanije sa investitorima, na kojem su predstavnici medijske imperije AOL Time Warner rekli da bi izborom ovakvih strateških partnera želeli da ojačaju svoj i položaje svojih partnera na tržištu, dakle na obostranu korist.

Nortel Networks bi, tako, trebalo da se, pomoću AOL-a, reklamira na mreži, i to na AOL-u, CNNfn-u (CNN-ovom kablovskom kanalu posvećenom ekonomiji koji bi, inače, uskoro trebalo da se programski prestrukturira i promeni ime u CNN Money) i drugim delovima CNN-a (CNN posluje u sastavu Time Warner korporacije). Nortel će sarađivati sa AOL Time Warner-om na razvoju i marketingu tehnologije AOLbyPhone, zasnovane na softveru za prenos govora putem mreže.

Slično tome, trebalo bi da bude uspostavljen i dugoročni marketinško-tehnološki savez sa firmom Compaq Computer, koja bi želela da se reklamira na televiziji Time Warner Cable (koja posluje u sastavu televizijskog carstva medijskog tajkuna Teda Tarnera), kao i u časopisima kompanije Time Inc. Compaq-ovo ime pojavljivaće se, takođe, u reklamama na sajtovima svih kompanija koje posluju u sastavu AOL Time Warner. AOL Time Warner će, zauzvrat, kupovati Compaq-ove proizvode za svoje potrebe i koristiti tehničke usluge ovog informatičkog giganta.

I treći partner, dobavljač aplikacijskih usluga (application service provider) PurchasePro, želi da pojača reklamiranje svojih B2B proizvoda preko medija koji ulaze u sastav AOL Time Warner.

Osim ovih novosti, AOL Time Warner je najavio i da će svojih 35 web lokacija premestiti u AOL-ove centre, kako bi racionalnije iskoristio postojeću mrežnu infrastrukturu i raspoloživo ljudstvo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.