Apple iPad: nešto između

Apple je definisao potpuno novu kategoriju uređaja. Svojim novim tablet računarom otvorio je još jednu stranicu u svetu tehnologije. Svetlo dana napokon će ugledati iPad – odličan spoj prenosnog računara, pametnog telefona i uređaja za igru i zabavu. Svaki korisnik može pronaći aplikaciju koja je za njega najkorisnija, dok će poslovnim ljudima uređaj biti od velike koristi. Na jednostavan način rešiće sve dosadašnje probleme do čijih se rešenja dosad dolazilo korišćenjem nekoliko uređaja. iPad je uređaj koji bi trebalo da u potpunosti promeni način na koji se doživljavaju mediji.
Brauzer koji Apple koristi u svom novom modelu iPad je Safari. On uveliko olakšava korišćenje Interneta i izuzetno je jednostavan za upotrebu. Veličina ekrana od 25 cm omogućiće vam bolju vidljivost sadržaja. Ako želite da povećate deo ekrana, dovoljno je da ekran brzo dodirnete dva puta i sadržaj će biti prilagođen vašim potrebama. Ukoliko želite da zumirate sliku ili slično, opet je dovoljno da napravite određeni pokret prstom i to će biti učinjeno. Ako je otvoreno više veb-stranica, one će se prikazivati na traci s alatima, pa će vam se time omogućiti brzi prelazak s jedne stranice na drugu. Jednostavnost korišćenja definitivno je jedna od velikih prednosti samog uređaja.
Apple na novom uređaju predstavlja i poboljšani program za e-mail. Prilikom ulaska u aplikaciju za slanje elektronske pošte prikazaće se on-screen tastatura. Napravljena je tako da ćete imati osećaj kao da pišete na pravoj. Izuzetno je precizna i ima minimalno 16 miliona piksela. Uređaj vam omogućava i korišćenje standardnih e-mail provajdera kao što su Gmail, Yahoo, Hotmail i slični.
Opcija za pregledanje slika omogućiće vam veliku kreativnost i mnogo opcija kojima ćete moći da se igrate. Ako ste zaljubljenik u fotografije i volite da fotografišete, uređaj vam pruža odličnu aplikaciju koja će vam omogućiti jednostavan raspored slika po albumima. Ova aplikacija izuzetno zanimljivog izgleda omogućiće vam da na lak i brz način razmenjujete slike s prijateljima ili da ih stavite na neku od društvenih mreža. Ukoliko u nekom albumu imate više od desetak slika, izgledaće kao mala gomila slika složenih jedna na drugu. Samo jednim dodirom fotografije će se sortirati i otvoriti, pa će biti spremne za dalju obradu. Iako se još uvek ne znaju pravi podaci, na službenim stranicama stoji da će se uređaj pojaviti u HD rezoluciji, koja će biti 720p ili 1080p, što govori da će rezolucija biti zaista vrhunska.
Pošto iTunes već duže vreme obavlja posao sasvim zadovoljavajuće, Apple smatra da nema potrebe za promenama, pa se aplikacija ovog muzičkog plejera koristi i na iPad-u. Opcija vam omogućava slaganje i sortiranje vaše omiljene muzike na različite liste. Napravite bazu omiljene muzike, pa je podelite preko Interneta s prijateljima. Ukoliko želite da slušate vesti ili neke zanimljivosti, tu je i nezaobilazni radio. Pored ovih mogućnosti, možete da sinhronizujete muziku sa svog kompjutera, spojite svoj uređaj na bluetooth slušalice ili zvučnike ili jednostavno uživate u već ugrađenim izuzetno kvalitetnim zvučnicima. Aplikacije koje su opisane samo su neke od mnogobrojnih koje vam ovaj uređaj nudi. Tu su još Maps, Notes, Calendar & Contacts, koje možete sinhronizovati s računarom ili iPhone-om, Home Screen, Spotlight Search i još mnogo različitih aplikacija.
Tehničke karakteristike uređaja iPad

 • Dužina: 24,28 cm
 • Širina: 18,97 cm
 • Debljina: 1,35 cm
 • Težina: 0,68 kg (Wi-Fi model), 0,73 (Wi-Fi & 3G model)
 • Displej: 9,7 inča dijagonala, vrhunski touch screen, podržavaće skoro sve svetske jezike
 • Hard disk: 16 GB, 32 GB, ili 64 GB fleš memorije
 • Procesor: 1 GHz (vrhunskih preformansi)
 • Audio: raspon frekvencije od 20 do 20000 Hz, podržava MP3, AAC, AIFF, WAV i slične formate
 • Video: HD (verovatno 720p), .m4v, .mp4 i .mov podržani formati
 • Baterija: do deset sati rada ili mesec dana na stendbaju
 • Ostalo: razni konektori, dock, slušalice, MAC OS, Windows supported, USB 2.0

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.