Benefon – hit koji dolazi

Dosta se pričalo o ovim telefonima sa početka 2000. godine. Ali ništa od značajnijeg se nije desilo na našim prostorima što bi izdiglo ovog proizvođača u moru ostalih. Ipak, Benefon svojim stilom pleni, i dobija svoje korisnike širom sveta. U čemu je tajna?

Benefon je finski proizvođač mobilnih telefona osnovan 1988. godine. Ali tek od 2000. godine je pristuan na GSM tržištu. Pred kraj 1999. godine najavio je lansiranje dva nova i moderna modela. Prvi je popularni „Benefon Twin“ – dvofrekventni aparat visok oko 11 cm a težak tačno 102 grama koji je ime dobio zbog mogućnosti menjanja izgleda. Maske za njega postoje u mnogo varijanti, a skidanje i promena izgleda maske može se obaviti za svega 30-tak sekundi. Telefon je opremljen i modemom brzine od 14.4 kbps, i poseduje sve odlike menija kao i najpoznatija finska firma Nokia. Lakoća snalaželja u meniju je veliki plus i Benefon to uspešno koristi na tržištu.

Drugi model, mnogo jači i moćniji je svakako Benefon Esc! i veoma je originalan aparat, što i njegovo ime govori. U ovom modelu udruženi su mobilni telefon i klasične funkcije jednog GPS (Global Positioning System) sistema. Ovaj program za navigaciju puta obično je dostupan u automobilima novije klase, a eto zbog Benefon-a, imamo priliku da koristimo ovu uslugu i na mobilnom telefonu. Telefon je težak 150 grama i ima veoma veliki displej, sasvim prostran da bi se na njemu mogla razmatrati mapa koju putem satelita dobijamo na naš telefon. Mapa je crno bele boje, ali vrlo jasna i pregledna! Cena za ovakav telefon momentalno je basnoslovna, barem za naše uslove, i iznosi oko 2.000 nemačkih maraka.

Od Benefon-a još više možemo očekivati pojavom telefona treće generacije, jer je evidentno da ova firma radi samo sa najnovijim i najažurnijim tehnologijama mobilne telefonije. Kod nas bi ova firma trebala da pruži maksimum početkom leta kada će ovde izbaciti par svojih modela. Kako će sve ići ostaje tajna…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.