najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Berkšir hatavej kupuje Presižn kastpart

Kompanija Berkšir hatavej (Berkshire Hathaway) investitora Vorena Bafeta kupuje za 32 milijarde dolara proizvođača industrijske opreme i delova Presižn kastparts (Precision Castparts Corp).

Najavom dogovora okončane su višenedeljne spekulacije o nameri legendarnog investitora da kupi proizvođača delova za svemirske letelice, elektrane, odbrambenu industriju i druge industrijske sektore.

Berkšir će platiti 235 dolara u gotovini po akciji u opticaju, a čitav ugovor uključujući dugove vredi oko 37,2 milijarde dolara.

Beršir hatavej je poznat po velikim transakcijama, među kojima su kupovine udela u Kraftu, Hajncu, Koka-koli, Aj-Bi-Emu, Vels Fargu i drugima. Poslovanje te kompanije obuhvata i osiguranje, železnicu, usluge, odeću, nameštaj, nakit, firme za obuku pilota…

Presižn kastparst ima velike poslove s energetskim sektorom i sada je pogođena niskim cenama nafte koje su blizu šestogodišnjeg minimuma.

Bafet je za televiziju CNBC rekao da bi kupio tu kompaniju i da zna da su cene energenata usred višegodišnjeg pada.

“Bićemo u ovom poslu 100 godina, tako da nema neke razlike šta će biti s naftom i gasom sledeće godine”, rekao je Bafet.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike