Bežični IP telefon

Razvoj Interneta i njegova sveprisutnost u savremenom svetu nametnuli su potrebu za spajanjem svih vidova komunikacija. Situacija u kojoj različite mreže (telefonska mreža, mreža mobilne telefonije ili Interneta) postoje nezavisno jedna od druge već je prošlost, a u budućnosti se očekuje i njihovo potpuno spajanje. Pokazalo se da je IP protokol, osnova funkcionisanja Interneta, idealan za ostvarivanje ovakve vizije, temelj za sve zamislive kombinacije veza: PC-PC, PC-telefon, PC – mobilni telefon, faks-PC…

Kompanije koje pružaju usluge u oblasti fiksne telefonije još uvek su „imune“ na ovakvu viziju, pa je razvoj usporen monopolom koji ostvaruju u oblasti telekomunikacija. Ipak, do razvoja nove tehnologije neumitno dolazi, što pokazuje i najava iz američke kompanije Cisco Systems, vodećeg svetskog proizvođača opreme za Internet, koja će uskoro tržištu ponuditi novu seriju VoIP (Voice over Internet Protocol) telefona, među kojima i telefon sa oznakom Cisco Wireless IP Phone 7920, bežični aparat koji koristi novoustanovljeni standard za bežično povezivanje (802.11b) i košta 595 dolara.

Prednosti Internet telefonije su već dokazane; jedna od glavnih je snižavanje telefonskih računa, naročito kod kompanija sa puno zaposlenih koje imaju potrebu za čestim međunarodnim pozivima. Naime, u takvoj situaciji plaća se samo lokalni poziv (veza sa Internet provajderom) i, eventualno, nadoknada po minutu razgovora, koja se plaća kompaniji koja obezbeđuje ovakav servis. Predviđa se da će ovakvo telefoniranje biti potpuno besplatno (kao što je danas PC-PC komunikacija), s tim što će se naplaćivati neke druge, specifičnije usluge.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.