U trendu

„Bežično selo“: chat na mobilnim telefonima

Aprila 2001. godine, kompanije Ericsson, Motorola i Nokia udružile su se radi zajedničkog projekta koji nosi naziv Wireless Village („Bežično selo“), u okviru koga će se realizovati standardi i specifikacije za tehnologiju brzog slanja poruka (instant messaging), tj. za nesmetano i neograničeno slanje, bez obzira na model mobilnog telefona ili softver koji se u njemu nalazi. Prema najavama tri proizvođača, prvi mobilni telefoni zasnovani na novom standardu pojaviće se na tržištu do kraja ove godine.

Specifikacije koje će primenjivati i proizvođači i operateri bi mogle da ugroze sadašnje ogromno tržište i profite evropskih kompanija u oblasti SMS servisa. Naizgled slični, SMS i IM se bitno razlikuju po jednoj osobini: SMS je nalik elektronskoj pošti (šaljete poruku, ali ne znate da li je korisnik primio i kada, tj. da li je „na vezi“), dok sa IM servisom znate da li je primalac „online“. Reč je o primeni tehnologije kakvu korisnici Interneta poznaju zahvaljujući aplikacijama kakve su ICQ, Odigo ili Yahoo! Messanger.

Zajedničkim projektom standardizacije IM servisa prevazilaze se razlike u protokolima koji karakterišu različite aplikacije namenjene ovakvom slanju poruka. Iako postoje proizvođači softvera koji prevazilaze razlike svojim softverskim proizvodima, standardizacija će otkloniti potrebu za bilo kakvim dodacima ili teškoćama u slanju poruka između aparata različitih proizvođača, sa različitim softverom.

Ovih dana je u javnosti predstavljena prva verzija tehnologije koja će omogućiti chat u realnom vremenu i to ne samo između korisnika mobilnih telefona već i između mobitela i korisnika kompjutera. U isto vreme, Motorola je najavila i potpisivanje ugovora sa kompanijom AOL, čiji će instant messaging softver instalirati ubuduće modele svojih mobilnih telefona.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.