U trendu

Bluetooth GPS prijemnik

GPS prijemnici pojavljuju se na tržištu kao samostalni uređaji ili kao deo složenijih višefunkcionalnih uređaja. Pri tom se vrlo često ukazuje potreba za kombinovanjem GPS navigacije sa drugim aplikacijama. Iz tih razloga, u slučaju samostalnih GPS prijemnika, neophodno je njihovo povezivanje sa stonim ili prenosivim računarima. S obzirom na primenu u uslovima mobilnosti, to su najčešće džepni računari (PDA uređaji).

Najpraktičnije je, opet iz razloga mobilnosti, povezivanje ovih uređaja ostvariti bežičnim putem. Novi proizvod, koji se odlikuje upravo takvim mogućnostima, napravila je kompanija Acero (Tajvan). Ona je poznata po proizvodnji čitave linije GPS prijemnika. Njen novi model ima oznaku AG-600, a koristi se u kombinaciji sa PDA uređajem. Komuniciranje između njih obavlja se bežičnim putem – sve popularnijom Bluetooth vezom.

GPS prijemnik Acero AG-600 proizvodi se u dve varijante, koje se razlikuju po veličini i boji (tamnoplava i crna). To je kompaktan uređaj jednostavnog dizajna. Dimenzije većeg modela su 86 x 55 x 23 milimetra. Na gornjoj površini, pored dugmadi za aktiviranje, ima tri LED diode koje pokazuju status GPS, Bluetooth funkcije i baterija. Koristi litijum-jonske baterije (1.000 mAh), koje mu obezbeđuju rad u trajanju od osam do devet sati.

Poseban značaj i prednost ovog uređaja u odnosu na većinu GPS prijemnika predstavlja ugrađen Bluetooth model RB06. Napravila ga je kompanija Kyocera. To je takođe novi proizvod, prikazan 18. marta ove godine. U svojoj klasi odlikuje se najmanjim dimezijama (5 x 4 x 1,4 milimetra) i potrošnjom. Specijalno je dizajniran za mobilne CDMA (Code Division Multiple Access) uređaje, to jest za mobilnu telefoniju treće generacije. Modul sadrži, kao najvažniju komponentu, Bluetooth čip kompanije Broadcom BCM2004.

Komuniciranje GPS prijemnika i PDA uređaja obavlja se u skladu sa Bluetooth standardom verzija 1.1 i 1.2. Prijem signala (frekvencija 2,4 GHz) obavlja se ugrađenom antenom, mada se po želji može koristiti i spoljna antena (postoji odgovarajući priključak sa desne strane uređaja). Cena ovog za praktičnu primenu u mobilnim uslovima vrlo pogodnog uređaja iznosi 200 do 230 dolara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.