U trendu

Bluetooth

Korišćenje mobilnih telefona u automobilima tokom vožnje uobičajena je pojava, iako vrlo rizična. Kako je najavljeno, uskoro će stupiti na snagu zakon koji će takvu komunikaciju zabraniti. S obzirom na gotovo neprekidnu naviku korišćenja mobilnih telefona, to će biti vrlo neprijatna zabrana. Pravo rešenje je korišćenje „headset“ ili „handsfree“ komuniciranja, pri kojima ne treba pomerati ruke sa volana da bi se razgovor obavio. U tim slučajevima potrebni su i odgovarajući mobilni telefoni sa podrškom za te načine komuniciranja (takozvani HSP i HFP modeli).

Za ovakvo komuniciranje jedan od najčešćih načina je primena Bluetooth tehnologije. Ona omogućava komuniciranje na rastojanju do deset metara, a komuniciranje se obavlja pomoću primopredajnog uređaja (takozvani Bluetooth Kit). Jedan od najnovijih uređaja te vrste na tržištu napravila je kompanija Trust. To je model sa punim nazivom Trust HS8200 Bluetooth Car Kit. On se odlikuje vrlo zanimljivim dizajnom oblika polulopte, sa dva zvučnika postavljena sa strane, dok se napred nalazi LCD ekran sa pozadinskim svetlom. Ispod ekrana su svetleći tasteri za upravljanje njegovim funkcijama.

Na taj način svojim dizajnom Trust HS8200 više podseća na neke druge uređaje – na primer, digitalni sat ili MP3 plejer. On ima dimenzije 55 x 85 x 105 milimetara, a napaja se jednosmernom strujom od 12 do 24 volta preko kabla koji se uključuje na mestu upaljača u automobilu. Montira se pričvršćivanjem samolepljivom trakom, a može se postaviti na komandnu tablu automobila ili na sedište suvozača. Pri tom može i da se rotira na odgovarajuću stranu kako bi se usmerio u onom smeru koji korisniku najviše odgovara.

Trust HS8200 Bluetooth Car Kit omogućava istovremeno komuniciranje sa osam različitih telefona. Tasteri za kontrolu omogućavaju podešavanje jačine zvuka, prihvatanje ili odbijanje poziva, redial funkciju i uključenje ili isključenje uređaja. Na njegovom displeju identifikuje se broj telefona odakle poziv dolazi, tako da se aktiviranjem odgovarajućeg tastera poziv može prihvatiti ili „eskivirati“. Ima i mogućnost pamćenja brojeva propuštenih poziva. Reprodukcija zvuka mu je vrlo kvalitetna, kao i prijem i predaja signala. Zavisno od uslova isporuke i distributera, ovaj uređaj može se naći na tržištu po ceni od 90 do 100 evra.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.