Božić u svemiru

Neki će praznike provesti kod kuće, neki na planini, a mnogi će i, umesto jelke, kititi palmu. Ali nejneobičniju proslavu Božića će doživeti Bill Shepherd, Jurij Gidženko i Sergej Krikalev, koji će slaviti na visini od 400 kilometara iznad površine Zemlje. Naravno, reč je trojici kosmonauta koji već dva meseca borave na Međunarodnoj svemirskoj stanici Alpha.

U orbitalnoj stanici ima itekako mnogo posla i zaduženja, pa je američko-ruski tim dobio samo jedan slobodan dan – 25. decembar. Tog dana su kosmonauti mogli da gledaju filmove, spavaju ili se čuju sa porodicom putem radio veza. Ruski kosmonauti su se, u šali, žalili na nemogućnost da praznike proslave na tradicionalan način – uz čašicu. Naravno, alkohola ni za lek na orbitalnoj stanici!

Što se tiče tradicionalne američke božićne ćurke, Bill Shepherd će moći da pojede nešto što barem liči na to – dehidriranu ćuretinu. Paketića takođe neće biti, jer rodbina i prijatelji nisu imali načina da ih pošalju – poslednji teretni brod koji je prevozio potrepštine do svemirske stanice je bio lansiran pre više od dva meseca.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.