Brži diskovi iz Western Digital-a

Čvrsti diskovi, uprkos velikom razvoju u pogledu kapaciteta, u poslednje vreme svojom brzinom funkcionisanja za mnoge proizvođače računara postaju neka vrsta “uskog grla”, pošto nisu u stanju da isprate brzinu drugih komponenti.

Izgleda da je kompanija Western Digital, jedan od najvećih svetskih proizvođača uređaja za skladištenje podataka, u tome videla svoju poslovnu šansu pre ostalih, pa je tako, novim modelom čvrstog diska Caviar, čija je brzina obrtanja 7.200 obrta u minutu, a kapacitet komfornih 100 GB, pokušala da premosti sadašnji jaz. Sudeći po performansama, može se pretpostaviti i da će uspeti u tome.

Osim velike brzine i više nego dovoljnog kapaciteta, ovaj čvrsti disk odlikuje se memorijskim buffer-om veličine 8 MB, i upravo je ovaj deo zaslužan za veću brzinu transfera podataka, pošto se podaci koje disk razmenjuje sa ostatkom sistema prenose posredstvom ovog buffer-a, tako da glava diska ređe pristupa samim feromagnetnim pločama na kojima su pohranjeni podaci, što automatski ubrzava celu proceduru.

Novi model se proizvodi i prodaje u ograničenim količinama, a moguće ga je nabaviti i posredstvom Western Digital-ove online prodavnice na adresi www.wdc.com. Cena diska je 379 američkih dolara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.