U trendu

Budućnost ratovanja

Na konferenciji o stabilnosti azijsko-pacifičkog regiona, bilo je reči i o budućnosti ratovanja i upotrebi savremenih tehnologija u te svrhe. Pored uočavanja trenutnih problema, ratnih žarišta i potencijalnih kriznih područja, a sve u vezi sa konvencionalnim oblicima ratovanja, učesnici konferencije su skrenuli pažnju i na cyber-ratovanje, tj. upotrebu kompjutera i Interneta u vojne svrhe.

Prema rečima australijskog predstavnika, admirala Krisa Berija (Chris Barrie), u ovom trenutku oko 30 zemalja poseduje tehnologiju i znanje za realizovanje cyber-napada: na meti mogu da se nađu infrastruktura, vojni i energetski sistemi, komunikacioni i komandni centri. U takvoj vrsti ratovanja i napada, upravo bi te države bile i najranjivije, s obzirom na obim kompjuterizacije civilnih i vojnih sistema.

Prema tvrdnjama pomenutog admirala, tehnološki najrazvijenije države, kao što su SAD ili Australija, svesni svoje ranjivosti, ali i potencijala cyber-ratovanja, imaju specijalizovane timove u okviru vojske – vojne hakere. Ovakvi će programi, za sada eksperimentalnog karaktera, postati standardni deo vojne taktike, zaključuje admiral Kris Beri.

Srodne teme:

  • Cyber-ratovi na Bliskom Istoku
  • Hakeri protiv elektrodistribucije

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.