CeBIT 2001 – pogled u budućnost

Ključne reči CeBIT-a 2001, najvećeg evropskog sajma kompjutera i komunikacione tehnologije, koji će se održati od 22. do 28. marta, će biti: fleksibilnost, bežičnost, umreženost i mobilnost. Visoka tehnologija se više ne zaustavlja ni pred jednom oblašću života: sveprisutna komunikacija sve se manje svodi samo na Notebook pod miškom, mobilni telefon za pojasom ili mini-kompjuter u džepu jakne. I vešmašina, naušnica ili muzički uređaj postaju deo sve umreženijeg sveta.

Pored personalnih računara, mobilnih telefona i personalnih asistenata (PDA), na ovogodišnjem CeBIT-u će biti predstavljeni i novi multifunkcionalni uređaji. Primeri za to su Ericsson-ov Smartphone, koji se već nalazi u prodaji i Nokia Communicator. Telefoniranje je kod ovih uređaja samo jedna od mnogih funkcija. Kao prototip novog kompjutera, industrija predstavlja tzv. Table-PC računare. Glavna osobenost ovih veoma tankih uređaja je da pored obavljanja uobičajenih zadataka Desktop-računara mogu da prepoznaju i rukopis.

Ako je potrošač stalno mobilan, mora mu se omogućiti i da kupuje u pokretu. A onome ko kupuje online, mora biti omogućeno i da plaća direktno preko mobilnog telefona. Tako se nakon elektronske trgovine, tržište sada okreće tzv. M-Commerce-u, odnosno trgovini preko mobilnih uređaja. Od bankarskih poslova do rezervacije sobe u hotelu, ubuduće sve treba da se obavlja usput.

Pošto trenutna WAP-tehnologija nije delovala naročito uverljivo na potrošače, industrija sada računa na proboj novog standarda mobilne telefonije GPRS, koji u stvari predstavlja samo prelaznu fazu i pripremu terena za još brži UMTS. Dok će GPRS, na primer, omogućiti gledanje pojedinih filmskih isečaka u hodu, pomoću UMTS-a će moći da se gledaju čitavi filmovi.

Kompjuterska industrija u ovoj godini ulazi i na sasvim nov teren. IBM će u Hannover-u prikazati svoju viziju budućih mobilnih uređaja u vidu nakita. Naušnice predstavljaju zvučnike, ogrlica služi kao mikrofon, a prsten kao navigacioni uređaj za Internet. Sem toga, u zajedničkom projektu sa proizvođačem bele tehnike Miele, IBM prezentuje kako se vešmašinom može upravljati preko mobilnog ili običnog telefona. A ako se vešmašina pokvari, ona putem SMS-a sama obaveštava servis za popravke.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.