U trendu

Corel kupuje Micrografx

Zvaničnici kanadske korporacije Corel su nedavno najavili da će ovaj softverski gigant kupiti kompaniju Micrografx iz Dalasa, poznatu po moćnim i upotrebljivim specijalizovanim grafičkim alatima.

Corel-u kao da se nikako ne dâ da “poleti” – još od proboja na Wintel platformama polovinom devedesetih, paralelno sa prerastanjem njegovog glavnog softverskog proizvoda iz amaterskog, poludovršenog i poluupotrebljivog skupa prilično nemuštih programa u jedan od najmoćnijih i najsveobuhvatnijih softverskih paketa, odvijale su se i stalne promene i lomovi u samoj kući – smene u upravi kompanije, česte promene poslovne strategije i politike, loše procene, otpuštanja i, naravno, gubici. Na sve ovo stavljena je tačka početkom nove godine (i milenijuma), usvajanjem nove poslovne strategije, čija je srž bila priznavanje sopstvenih grešaka i pogrešnih procena stavljanjem rada na sopstvenoj Linux na sporedni kolosek (što je ostvareno pretvaranjem ovog sektora u posebnu kompaniju) i potpunim usredsređivanjem na ono što je uvek i bilo ključ uspeha ove kompanije – alate za obradu grafike.

Naravno, sasvim u skladu sa trendovima, najavljeno je da će se prioritetom smatrati proširivanje funkcionalnosti Corel proizvoda tako da bolje odgovore potrebama web dizajnera. Corel, stoga, sada smatra da se kupovinom kompanije Micrografx znatno približio ostvarenju, ali i preciznijem definisanju i oblikovanju toga cilja.

U svom saopštenju, gospoda iz Corel-a naročito ističe vodeći položaj kompanije Micrografx na ogranku tržišta grafičkog softvera specijalizovanom za razne vrste tehničkih ilustracije, zahvaljujući paketu Micrografx Designer. Prema procenama Corel-a, posebno je vredno pažnje odeljenje Micrografx Enterprise Process Management koje razvija softverske alate za grafičko modelovanje i simulaciju poslovnih procesa i projekata.

Predstavnici ove dva velika igrača na polju grafičkog softvera su saopštili da će narednih nedelja njihove uprave ubrzano raditi na pripremi integracije Micrografx-a u poslovni sistem Corel-a, a plan ovogo procesa će biti objavljen najkasnije do 30. novembra, čim se steknu svi zakonski uslovi i pribave neophodne saglasnosti deoničara Micrografx-a.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.